Гордиевият възел

Сигурно , когато Ви се е случвало да се появи пред вас проблем -сте го назовавали ,,гордиев възел”. Знаете ли , че зад това словосъчетание се крие цяла история и означава ,че има проблем,който може да бъде решен само с нестандартен начин и силна енергия,а не както се развързва истински възел,колкото и сложно направен да е той….И кой разрешил така проблем-великият-Александър Македонски……той просто разсякъл възела с меч…Alexander_cuts_the_Gordian_KnotГОДИИ
Легендите разказват ,че във Фригия трябвало да си избират цар .Оракулът казал на хората,че трябва да сложат за цар първият,който в деня за избор отива към храма на Зевс. Те зачакали и видели по пътя да се задава каруцата на обикновения земеделец Гордий.Провъзгласили го за цар според пророчеството на Оракула.Гордий,в знак на благодарност подарил каруцата на храма и я завързал с много здрав възел за една колона.Скоро решили да преместят каруцата ,но никой не можел да развърже гордиевия възел.Мъжете отишли отново при Оракула,за да им каже какво да правят,за да преместят каруцата.Пророкът казал,че ще се появи такъв човек и след като развърже възела-той ще стане и владетел на цяла Азия.
Новината се разнесла бързо.Много мъже опитвали,но не успявали да развържат възела.
Един ден до вързаната каруца се озовал и самия Александър Велики.Той знаел за възела и бил сигурен,че ще го развърже ……Направил няколко опита….Много се ядосал,че не се получава и няма той да е царят на Азия.Затова извадил меча си и разсякъл възела….
Така решил проблема с развързването на ,,Гордиевия възел”-енергично,бързо и нестандартно…….А какво се случило с мечтата му да стане цар на Азия….?
Родил се изразът,,гордиев възел”

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+