Тайнствата на Полинезия

Нуку Хива в превод означава,,Величествен остров”
510В действителност това е името на остров от Маркизкия архипелаг на Френска Полинезия.
Наред с двата затихнали вулкана и природа -пощадена от природни катаклизми ,островът притежава нещо -тики ,татуировките и канибализма. И сега населението на острова е малобройно.-Местните легенди разказват,че бог Оно се похвалил пред жена си ,че ще построи дом само за един ден.Той използвал различни части от земята ,а Нуку Хива поставил за покрив на този дом.Първите хора ,обитавали острова се занимавали с каменоделство и от тази дейност сега на острова има много каменни къщи и фигури.Островът е бил подложен на атака от различни народи.От завладяването на острова през 1842 г. от Франция започва строителство на католически храмове ,но населението започнало да намалява ,поради появата на болести ,донесени от европейците,а шарката отнела живота на почти половината от островното население.Перуанци набавяли роби от острова,а китайците донесли на острова опиума и прираста на населението се увеличило.
005И днес има традиция да се правят рисунки върху цялото тяло .В миналото това била доста болезнена работа и само физически силни мъже издържали на процедурата,която се извършвала.Татуирането започвало от юношеска възраст и продължавало през цели я живот на мъжа.
Малката площ на острова водела до проблеми с изхранването.Хората употребявали предимно растителна храна,а рибата -улавяна от океана,не била достатъчна за изхранване на населението.Това е причина ,според учените местните племена да практикуват канибализъм.Те се прекланяла пред морско божество Ика ,като му принасяла човешки жертви.Ритуалът бил особено жесток и мъчителен за жертвата.Вярвали,че мъж,който се храни със себеподобен добива неговата сила.
83На острова има селище -Темехеа Тохуа,до което има скулптури, без аналог в света.Тези идоли-тики-имат странна форма. Имат необичайно изпъкнали кореми,големи продълговати глави и огромни очи с добре оформени полови органи.Дрехите им приличат на скафандри. Това навежда на мисълта, че или са изсечени от неземни жители,или при островитяните са идвали извънземни,или тези статуи са просто са плод на въображение.Най-голямата скулптура е 2,5,м и нито една фигура не прилича на друга.Днес островитяните казват,че това са божества с различна сила и влияние върху хората.
Учените,които смятат ,че това са извънземни същества ги наподобяват на рептилоиди ,най-древните и злобни същества според уфолозите.
Част от скулптурите приличат на хора ,но с много крехко тяло-тънки ръце и отново-огромна глава,с несъразмерно големи очи и уста.
Днес островът е туристическа дестинация.
Има авиополети до острова от различни европейски градове,но……ако са верни слуховете от мрежата…Преди няколко години немски турист спрял с яхтата си на острова.Помолил местни хора да го съпровождат при разходка из остров,но не се върнал.По-късно полицията открила негови останки…
Канибализмът на острова отдавна не се практикува ,но…….

Изберете си друг-по-европейски остров за туристическа разходка…..

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+