Кой измисли празник на будителите?

Будител е човек, който пoлага усилия , за да направи известна националната история ,бори се за правилната употреба на майчиния език, прекланя се пред културата ,създадена от неговия народ, величае силата на народния дух.12-11-01-35577_2
Будителите от миналото са :
-книжовниците
-революционерите
Първите са разпространявали и пазели родната историята със силата на словото.Началото поставя Паисий Хилендарски ,пишейки своята велика малка книжка,,История славянобългарска”.
Вторите-с оръжие са се борили за опазване на рода и постигане на свобода.Много от тях са били и книжовници-писатели,поети,журналисти.Такъв пример са:Георги Раковски,Ботев,Любен Каравелов,Добри Христов,Васил Левски….
Днес ,когато в страната ни има мир ,будителите са много важни.Те поддържат и съхраняват националния дух,обогатяват с творчеството си нашата култура ,правят страната ни известна по света.Днес будители са всички хора,които се занимават с култура и книжовност:артисти,поети,музиканти,художници,писатели,преподаватели,читалищни дейци.
Празник на Будителите се прави за първи път в град Пловдив през 1908-1909 г .Началото поставя група учители ,които искали с този ден да се даде почит на всички,които са направили възможно съхранението на нашия език и култура.Те определили за този празник датата 19 октомври,защото тогава се празнувал християнският празник Св ,Йоан Рилски.Много бързо тази идея -Ден на будителите -се възприела  от  обществото и празничният ден се наложил в цялата страна.
През 1922 година ,1 ноември влиза като празник в календара на България.В годините след 1944 година. Денят на будителите е заличен от празничния календар и дълго време не се отбелязва в страната.През 1930 г,композиторът Добри Христов,който е  роден в град Варна пише и стиховете, и музиката на ,,Химн на будителите”.
1 ноември -Денят на будителите е възстановен през 1992 г. от Народното събрание по инициатива и настояване на националното дружество „Мати Болгария”и днес е официален празник.На тази дата празнуват всички дейци на културата и просветата,всички ученици.

Честит празник,будители!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+