Да бъде или да не бъде?!!

Happy-TeacherМОН отряза състезанието на СБНУ от календара на извънучилищните дейности
Публикувана на: 06.08.2015
Източник: Труд
Министерството на образованието и науката е отрязало от Националния календар за извънучилищни дейности т.нар. национални състезания за децата от І до ІV клас. В свое разследване в началото на тази година “Труд” установи, че неправителствени организации събират стотици хиляди левове от родители за провеждането на нестандартизирани тестове в учебно време, за всеки от които семействата дават по 6 лева.
Само за учебната 2013/2014 г., когато е имало 123 185 явявания, Сдружението на българските начални учители (СБНУ), което провежда въпросните състезания, е получило 739 110 лева, а за тази учебна година явилите се бяха 200 000.
Самите тестове се правеха от начални учители и от тях не следва абсолютно нищо. Не бе ясна и методиката за съставянето им. Състезанията бяха за буквите, числата, природата и света. Накрая се провеждаше и национално състезание. Повечето от децата се справяха успешно с тестовете и получаваха грамота с логото на министерството.
След сигнала на “Труд” се разбра, че СБНУ и неговата председателка Елена Владимирова не са получавали разрешение да издават документи с гриф на ведомството. СБНУ не издаваше и документ за събраните суми на родителите.
СБНУ фигурираше от 8 години в Националния календар и се ползваше, поне според техния сайт, с подкрепата на Синдиката на българските учители. В самото министерството не криеха отношението си, че този тип състезания (имаше още едно, което работи на същия принцип и се нарича “Таралеж”) са се превърнали само в източник на доходи и явно това е надделяло при вземането на решението за изключването на организациите от календара.

Това е статия във връзка с решение на МОН това състезание да не се провежда.
Самите организатори са публикували на своя сайт нова информация:

Уважаеми колеги, родители и ученици,
На основание Подкрепящо писмо на Министерството на образованието и науката изх. № 1103-144/19.08.2015 г. през учебната 2015/16 г. за девета поредна година ще се проведе Национално финално състезание на Сдружение на българските начални учители /СБНУ/ за ученици І – ІV клас.
Организатори са Сдружение на българските начални учители /СБНУ/, Синдикат на българските учители /СБУ/и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.
Право на участие в Национално финално състезание на СБНУ имат ученици, получили максимален брой точки в поне две от провежданите състезания.

Да бъде или да не бъде?
Какво означава думата състезание?-надпревара в някаква област; конкурс-така казва тълковният речник.
Аз съм начален учител и имам представа от това състезание.

Добрите страни на състезанието на СБНУ:

-обхваща цикъл от предмети
-провежда се в сградата на всяко училище с неговите участници
-дава възможност на всички деца , които имат интерес да се включат в един или друга област,която ги интересува
-показва на участвалите какво могат
-възпитава състезателна култура
-заделеното левче остава в помощ на училището
-много родители харесват схемата на това състезание и искат то да се провежда

Недобрите страни:

-понякога задачите и упражненията не съвпадат с изучаваното във времето и темите на учебниците ,които са различни
-степента на трудност не е висока и понякога заблуждава получилите високи резултати,че са много знаещи и можещи,а това заблуждава и родителите
-може би трябва да се измисли някаква възможност за деца,които имат отлични учебни резултати,искат да участват ,но нямат средства
-има заплащане ,което не е  по силите на всички желаещи,но как да бъде друго?……това е голяма организация,която включва много хора и подготвяне на материали за работата на децата……това е труд…..

Моите препоръки/примерно……/
-по-сериозни награди за всички ,стигнали до финално състезание и класиралите се на националния кръг
-да се създаде повече популярност за успелите деца-на местно и национално ниво,защото колкото и лесни да са били въпросите и задачите в отделните кръгове-все пак те са от различни области,показани са отлични резултати-а това е въпрос на воля,желание,работа и  последователност.
Това е изграждане на сила на характер.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+