Кристалите ,които потъмняват или се разпиляват

Скъпоценният камък е минерал, скала или вкаменен материал, който след изрязване и полиране се използва в бижутерията или за колекциониране. 5185989W360Някои скъпоценни камъни като кехлибара сa с органичен произход. Някои минерали са прекалено меки и крехки, за да се използват в бижутерията, например родохрозита, но са ценен колекционерски материал. Единицата за тегло на скъпоценните камъни се нарича карат.
В бижутерията се използват както естествени камъни, така и синтетични такива. Синтетичните имат по-равномерно оцветяване и са значително по-евтини.
От стари времена бижутерите са се опитвали  да създават камъни-близки до истинските.Това прави и Даниел Сваровски.Той произхожда от семейство на стъклари,живеещо в малко селце на 1120446W360Бохемия- район,който се славел с производството и обработката на стъкло.Даниел получава много добро техническо образование и съвсем млад прави опити да създаде добра имитация на кристал чрез по-специална обработка на камъни и стъкло.Казват,че в състава /на стъклото/,който той измисля има по-голямо количество олово ,поради което капките вода върху неговите кристали унищожават блясъка му ,а при падане-кристалът се разпръсва на малки парченца.Първите кристали на Даниел му носят печалба.Той отвара малка работилница, като я оборудва с модерни за времето си уреди за обработка и шлифоване на камъни.
Неговите кристали се открояват със своя блясък и много приличат на естествени.Това води до разширяване на производството и създаване на първото малко предприятие-Сваровски.
Днес Сваровски е марка,чиито продукти намират приложение в различни области-от бижутерията-през модата до производството на пътни знаци и различни специални видове боя.
Mary-Kate+3-Light+ChandelierПроизводството се ръководи от наследниците на Сваровски,като някои от тях разработват собствена линия бижута.Формулата на Даниел  Сваровски се пази в най-строга тайна и за да не може да бъде открита -всички сектори в цикъла на производството са отделени  един от друг , а работещите се занимават само с една конкретна операция.Така всички,които участват в производството -на практика не знаят в кой продукт са привнесли своя труд.
Веригата за бижута Сваровски има магазини по цял свят ,а предмети от колекциите могат да бъдат закупени и онлайн,но за България такава услуга не е предвидена.
Цените са различни -има изделия по джоба на всеки,който много иска да има камъче Сваровски.Предмет на колекциониране са различни фигурки,които обаче имат по-сериознa продажна стойност,а предметите за бита-полилеи,огледала-Е , досещате се !-са на сериозни цени.И още нещо-Сваровски имат много сериозен конкурент -подобна фирма във Франция,чиито продукти са още по-интересни ,модерни и по-скъпи.

За тези,които искат да видят актуалните колекции на бижута:
Официален сайт-Сваровски

И помнете-истинските кристали Сваровски не обичат водата и грубото отношение-от първото потъмняват,а от второто-се разпиляват!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+