Френската маса на Луи XV

Рококо е стил в изкуството  от времето на царуването на   френския крал Луи XV (1715-1774 г.). Всъщност той се появява  ок. 1730 до 1760 г., като бележи своя връх в периода 1740-1760 г. след което започва критика към неговия вид и постепенно Рококо започва да отшумява.Името идва от използвания характерен декоративен мотив , изобразяващ мидена черупка и е един вид екстравагантна  за времето си форма.0
Какво прави Рококо със сградите?
-намалява аристократичните резиденции
-поставя мебели в средата на помещенията и за тази цел започва производството на комплекти за обзавеждане
По това време се използва една технология на живачно позлатяване, която включва покриването на изделието от бронз с амалгама от живак и злато. След това изделието се изпича при висока температура, като живакът се изпарява, и остава тънък слой от злато. Така направените бронзови апликации представляват истински бижута, прикрепени към фронта на мебелите. Лакираните табли са друга често срещана декорация.
Това е времето на мебелистите.Те правят своите продукти истински произведения на изкуството ,съчетания s  финес и техническо майсторство .И днес много от запазените мебели в стил Рококо,са пример за модерно мислене.Сред известните от онова време имена на мебелисти е Жан-Франсоа Йобен. Той е роден в Германия ,но става френски кралски мебелист през 1754г.Бюрото на Луи 15 е изработена от него.Изследователите на работата му ,казват,че то е завършено  от друг майстор.Тази кралска маса на пръв поглед грабва са изящния си външен вид и декорации.Но погледната в детайли ,тя и днес учудва специалистите с вътрешното разположение на отделните секции и сглобките между тях.Самото заключване на бюрото е интересно и оригинално.Най-учудващо е ,че всичко в изработката на бюрото на Луи XV е направено прецизно,технически модерно за времето си и изящно във всеки детайл.

5201_table-e1442856983448-610x488Тази маса налага стил за изработване на такава мебел .И днес много мебелисти предлагат такива модели ,но те приличат на масата на Жан-Франсоа Йобен само по външен вид и то доста скромен.Познавачите на това изкуство в мебелировката могат да Ви го кажат.

 

Видео

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+