10 прости правила на учителски дрескод

Дрескод е дума ,която вече навлиза в нашия език.Потърсих в тълковните речници какво точно означава тя,но не открих. Ако се водя от състава на думата-за мен тя означава-дреха,която се носи при определен код,при определена позиция или -етикет за облекло.
167701-1d7525ea-b0c7-11e3-b606-a0b1e9093deaКак трябва да се обличаме на работното място е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Етикетът в облеклото зависи изцяло от естеството на нашата работата. За някои професии има строги изисквания по отношение на работното облекло-униформата на фирмата е белег за принадлежност към фирма или организация.По нея клиентите се ориентират бързо в позицията на работещия ,а работещият във всеки момент демонстрира своя работодател и носи отговорност за поведението си .
Други професии позволяват по-голяма свобода.
Така е в училище.
Учениците имат униформа,която ги определя към дадено учебно заведение.Тя помага социалните различия и вкусове към облеклото да бъдат заличени в класовете.Създава усещане за чистота и хигиена.Много родители при въвеждане на униформите бяха против с мотива, че това обезличавало децата им.Моят отговор беше:,,Ако искате те да покажат индивидуалност и качества-нека участват в състезания,конкурси,различни мероприятия.Да се класират и да станат известни сред всички в училище”.
Дрескодът на учителите.

В момента у нас не може да се каже,че има такъв.От колеги,които отдавна излязоха от системата съм чувала ,че в миналото е имало изисквания към облеклото на учителите ,когато са в училище.Някои от тези норми са били твърде строги и дори абсурдни,но сега всеки учител се води от своята лична представа как трябва да изглежда пред ученици и родители.И нещата понякога са смешни.В желанието си да изглеждат добре и да демонстрират външен вид много учители отиват в другата крайност-проява на лош вкус,кич,привнасяне на ,,еротични”елементи в облеклото…
А подходящото облекло на учителя не бих казала ,че изисква средства.И като си представим ,че ако учителят възприема своите възпитаници ,заставайки пред тях -по-често като група,то те гледат на него персонално.Техните погледи започват от горе надолу и обратно и не пропускат нито един детайл във външния вид на човека срещу тях -на учителя.Така от техните възприятия се раждат и ,,прякори” на учители ,които децата използват в своите разговори.
В учителската професия дрехата трябва да създава добро впечатление ,а не да привлича вниманието на учениците.
Ето няколко съвета за приличен вид на нашето учителско работно място ,предложени от хора в областта на модата и етикета:
И за учител и за учителка дрехата трябва да е чистa и добре изгладенa ,без петна или скъсана.
За мъжете-учители:
4868fd2b4b7f633a5c3ab4866b7c93af1.Комбинация от панталон и риза в неутрални цветове. Дрехите трябва да са съчетани по подходящ начин: тъмен панталон със светла риза или обратното.
2.Учителят може и без вратовръзка,но ако сложи тя не трябва да е нито прекалено дълга, нито прекалено къса.
4. Ризата трябва да е добре прибрана в панталона, за предпочитане с дълъг ръкав. Ако изберете риза с къс ръкав, не я съчетавайте с вратовръзка.
5.Коланът трябва да е изчистен, за предпочитане в черно или кафяво, с нормална катарама.
6.Носете черни или кафяви добре почистени обувки, които не тропат, когато вървите.
7.Изберете чорапи, които се връзват с цвета на панталона и обувките. Белите чорапи са недопустими. Що се отнася до дължината, изберете такава, при която да не се вижда гол крак нито когато сте изправени, нито когато седите.
8.Пуловери ,жилетки-в неутрални цветове и без много шарки.
9.Друго важно изискване за мъжете е да са добре избръснати и подстригани – това със сигурност ще допринесе за цялостното впечатление, което създават у околните.
Жените-учителки:
1.Жените трябва да избират 55003ec18dbbe-kara-patton-after-0907-fbдрехи, които не са твърде широки или твърде тесни. Прекалено изрязаните блузи, блузите без ръкав и тези с гол гръб не са подходящи за училищна обстановка.
3.Същото важи и за твърде късите поли. Вместо това представителките на нежния пол могат да заложат на роклите, костюмите, полите. Възможните варианти за блузи са: блуза или риза с дълъг ръкав или блуза без ръкав, задължително комбинирана със сако.
4.Обувките трябва да са затворени, не много високи, със средна височина на токчето не повече от 4 см. Забравете за тънките токчета.
5.Чорапогащникът също е задължителен, като телесният цвят се смята за най-неутрален, а цветните модели и тези на фигурки – за неподходящи.
6.Чантата задължително трябва да се съчетава по цвят с цялостната визия.
7.Маникюрът не трябва да е много дълъг. Препоръчват се неутралните цветове. Гримът трябва да е лек.
8.Що се отнася до аксесоарите, жените следва да избягват големите бижута и обици, а също и шапките, освен ако не са навън и не вали.
9.Шаловете са позволени, защото като цяло придават елегантен вид. Татуировките и пиърсинга трябва да се прикриват, доколкото е възможно, особено ако жената работи директно с клиенти или е на ръководен пост.
10Тежките парфюми са табу.
Шарките в дрехите ,както и подчертано спортното облекло не са забранени ,но тяхното съчетание в цялата визия изисква много усет,познания за мода,материали и цветове.
И не забравяйте-добър физически вид/а той изисква усилия /,чиста дреха и добро отношение към работата и учениците са визитката за всеки учител.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+