Роалд Дал и ,,Матилда”

Роалд Дал е уелски писател от норвежки произход.Откъси от негови произведения са намерили място в българските учебници по четене в начален курс.
182701_bОт няколко дни моите ученици коментират в междучасията книгата ,,Матилда ” на Роалд Дал,защото имаше откъс от нея в учебника по четене и тъй като няколко деца бяха чели цялата книга ,се получи емоционална беседа в часа.На другия ден част от децата бяха ходили до библиотеката,за да намерят и прочетат книгата.Слушах ги колко разпалено разговаряха с тези,които вече бяха запознати с историята на Матилда.За мен този автор беше почти непознат,но коментарите на децата ме накараха да потърся и разбера нещо за писателя и неговото творчество.
Роалд Дал има интересна лична съдба.
Родителите му дали името Руал-на полярния изследовател Руал Амундсен.Когато е на 4 годинки умира неговата сестричка.По време на Втората световна война -баща му е пилот на самолет. В едно от въздушните сражения самолетът е оцелен и се разбива.Като по чудо бащата на Роалд остава жив ,но за известно време губи зрението си.Щом се възстановява -се връща на бойното поле.Малко след това умира. Изправена пред перспективата да се завърне в Норвегия и да живее с роднини, майката на Роалд решава да остане с Роалд в Уелс и да изпълни желанието на бащата-момчето да получи английско образование, което той смятал за най-доброто възможно. Така и става.Роалд е записан в английско училище.Строгият ред и наказанията там го отегчават и той се обръща към книгите.Чете и изчезва в техните светове.
Roald_DahlПо-късно-когато започва да работи във Вашингтон-той се среща с писателя Форестър.С наго стават близки и често му разказва за своите спомени от детството,семейството,за войната.Тогава Форестър му предлага да опише своите спомени и преживявания.Още с първите си разкази,Роалд впечатлява читателите си и става ясно ,че трябва да пише.Така-започва.Пише къси разкази.Самият той казва,че му трябва време ,за да напише нещо добро.За него била важна -интересната случка.Ако няма такава-не започвал.Той се обръща и към децата.Започва да разказва приказки за лека нощ на двете си деца и така се ражда идеята за детски книги.Тази част от своето творчество самият Дал харесва повече.Първата детска книга,, Джеймс и гигантската праскова” веднага получава огромна популярност и слага началото на детската поредица на Дал.
Тежките семейни събития са намерили място във всички детски книги на писателя ,но са изпълнени с много фантазия,вълшебство и въображение.
Роалд Дал не е вече между живите ,но и в момента  е един от най-четените и превеждани автори.Получил е много награди за своите книги.
По неговите произведения  са създадени игрални и анимационни филми.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+