5 октомври-Какъв празник е той?

Международен ден на учителя
Има ли такъв празник?…
От 1994 г. международната общност в лицето на ЮНЕСКО, определя тази дата 5 октомври.
До днес този празник е приет в повече от 100 страни , включително и от няколко ислямски държави.
Това е професионален празник на работещите в областта на образованието,на учителите.teacher-infuses-the-knowledge-to-children-in-the-head_186841691
Не смесвайте 24 май и 5 октомври.Празникът 24 май-,,Ден на славянската писменост и култура”- може да бъде само гордост за българското общество,защото то е приело тази дата за уважение към писмеността,културата и хората на образованието-учители,преподаватели,учени…..Така България е изпреварила решението за международен ден на учителя и е давала нужното уважение към тези хора от стари времена.
България официално приема този международен празник през 2006 година.

Той все още не е много популярен у нас. Може даже да има и колеги, които не знаят за него. Учителите са тези, които изначално стоят в основата на житейския  избор и успех на всеки ,преминал през училище. Трудно може да се оцени ролята на учителя за образоването и социологизирането на всеки човек.Трудно,много трудно може да се прецени кой учител е най-добър ,защото често резултатите от неговата работа се виждат много по-късно  ,но едно е безспорно ,че от неговия труд,компетентност и всеотдайност зависи развитието на обществото.
Днес, на този ден, ООН предлага на родителите и на всички граждани да се замислят за минута за своите учители,а учителите да вдигнат гордо глава.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+