Соломоне,аз те надминах!

Църквата Света София в Истанбул е впечатляващо инженерно постижение за времето си.Тя е изградена през 532-537г.год. по istanbulразпореждане на император Юстиниан и идея на Исидор от Милет и Антимий от Трап.Самият император е контролирал работата , защото е искал да създаде най-големия и неповторим по своя вид храм в света За тази цел в градежа са влагани скъпи материали,докарани от цялата империя.Стените са били изрисувани със златни мозайки , а колоните -направени от мрамор,донесен от разрушени стари езически храмове.В деня на освещаването на храма като катедрален храм на Константинополската патриаршия-император Юстиниан възкликнал:,,Соломоне,аз те надминах!”
Това изящно творение на архитектурата търпи много премеждия в своето съществуване.При няколко земетресения куполът е разрушаван и отново съграждан.
Във времето на Кръстоносните походи много ценни предмети с историческо и религиозно значение са разграбени .В храма са се извършвали католически обреди.
Най-тежък е моментът ,когато Константинопол пада под османска власт.Храмът отново е разграбена и превърнат в джамия.Построени са минарета.Във вътрешността също са направени промени.Окачени са панели с имената на пророка Мохамед и първите халифи.
С идването на власт на Кемал Ататаюрк-през 1934г.-сградата е обявена за музей. Реставрирана е и това прави възможно и сега да се видят едни от първите мозайки,направени някога по стените.
От построяването на църквата -до наши дни ,архитектурата на Света София оказва влияние върху строежа на редица храмове,а големият османски архитект Синан следвал тази архитектури при създаваните от него проекти за големи джамии.
Църквата Света София е най-големия християнски храм почти 1000 години , а днес все още е е четвърта по площ в света.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+