Катеренето-видове

Скалното катерене е катерене по скални образувания.Този спорт е в групата на екстремните.4084
За родно място на скалното катерене се приема Пясъчниковите планини в долината на Елба в Саксония, Езерната област (езерото Дистрикт) в Англия , Алпи в Италия. През 1880 г.в Англия се поставя началото на скалното катерене като вид спортна дисциплина,защото тогава се организира първото свободно катерене по планитата Грейт Гейбъл от  Уолтър Пери.
Постепенно се появяват различни разновидности на скалното катерене с различна  степен  на опасност  за катерачите.
Боулдъринг-катерне без въже по големи камъни и ниски скали.За предпазване при падане се използва нещо като,,малък матрак”
Билдъринг-катерене по фасади на сгради
Ледено катерене-катерене в заледени условия
Голяма стена-катерене по стени по-високи от 457 м.и е необходима екипировка дори за преспиване по средата на стената
Състезателно /спортно/катерене-катерене по изкуствени стени13304448146453
Спортното катерене е вид катеренето, при което елементът опасност е сведен до минимум,защото по скалата се поставят опорни/ осигурителни/ точки-,,болтове.Те  се монтират в предварително пробити в скалата дупки. При единият вид ,,болтове”за закрепването им се използва специално лепило, а при другият вид- болтът има свойството да се разширява отвътре и така да създава определено съпротивление върху скалата
Тъй като при това катерене опасността е минимална, физическите усилия може да бъдат екстремно по-високи в сравнение катеренето в традиционен стил. Паданията са относително безопасни и се приемат като нещо напълно нормално, което е неразделна част от изкачването.
Спортното катерене е най-силно развито във Франция . Сега този стил се е превърнал в най-разпространената форма на скално катерене в света.За да отиде да катери спортен маршрут, катерачът не трябва да притежава никаква специална екипировка или инвентар , необходими му за осигуряване. Той трябва да има единствено няколко примки, чрез които да свърже въжето към болтовете.

В нашия град има различни клубове по спортно катерене .
За  различни видове катерене и други екстремни спотове в град Варна -по-сериозна информация на:
imagesRRRRRRR - КопиеСпорт-катерене-Варна

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+