Тюленово-къде е това?

235px-Relief_Map_of_BulgariaСело Тюленово е разположено на няколко километра над град Шабла и е близо до Румънската граница.
,,Кальч кьой” се наричало в миналото .В превод думата означава ,,село на сърпа” .Вероятно това старо име е дошло от разположението на селцето върху морския бряг ,който тук е извит като дъга -сърп.
Сегашното име -Тюленово е поставено през 1942 година и идва от името на тюлена монах,който тук е заселен по искане на 200px-Queen_Mary_of_Romania_2румънската кралица Мария. По нейно време част от този район е в ръцете на Румъния,която нарушава споразумението си с  България за мир, сключено след Междусъюзническата война и през 1913 година нахлува в страната по тези места. Лесно и спокойно отнема територия.Самата кралица е останала очарована от тези земи .Тя е тази,която в град Балчик прави за себе си летен дворец,а ние днес имаме възможност да го гледаме като туристи,защото за радост на всички българи ,нашите земи отново са в наша територия. Черноморският бряг в този район е прорязан от много пещери,в  които е намирал убежище и се е чувствал добре-морският тюлен-монах.
И днес тези места по Северното ни Черноморие са харесвани от всички туристи.И днес брегът е прорязан от много пещери,в които са живели заселените тук тюлени,но вече тях ги няма и те са защитен за България вид ,включен в ,,Червената книга” .

Bulgaria-Balchik-01    monachus_monachus

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+