Забавно,приятно….полезно!…Да влезем в музея

Следи от древен Египет ,Леванта и Месопотамия по българските земи

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ-Варна

00f219d4ef9e4c44e2b2dca43addbc69390741b1MUZEJПо нетрадиционен начин ,чрез комбинацията от археологически находки и природни образци ще можете да видите голяма информация за връзката в миналото на Балканския полуостров и Древен Египет.
Изложени са бронзови статуетки и теракоти на египетски божества; камък за стриване на зърно и тежест за пресоване на маслини; различни видове медни слитъци; предмети на бижутери;предмети от тогавашния бит ,но оформени с фигурки на божества  ; монети с изображения на персийски владетели .
Там ще видите минерали,от които са приготвяли оцветители за писане и рисуване,кристали и божеството ,с което египтяните са свързвали всеки вид кристал.
За първи път на публика се показва и четири глинени плочки с надпис и превода на написаното.Тези  плочки са намери в Ирак  (земите на древния Вавилон) и са направени около  VI в. пр. Хр.
Плочките са донесени от българският дипломат и общественик Петър Матеев в края на XIX в. ив момента са част от предметите на  историческия музей в град Котел.
Най-итересна е обаче глава от мумия на жена, подарена на Карел Шкорпил от руския консул Александър Рачински в края на XIX век.

За повече информация:
052/ 681 030

Работно време:

Всеки ден:от 10.00 ч. до 17.00 ч; Почивен ден: —няма
Цени на билети:
Цена билети:
възрастни – 10 лв
ученици, студенти, пенсионери – 2 лв
Екскурзовод – 30 лв – на всички езици

Беседи се изнасят на български, английски, немски, френски, руски език

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+