Калиакра-история и легенди

Калиакра е дълъг и тесен нос  в северната част на Черно море. Селата Българево и Свети Никола са разположени най-близо до носа, а той влиза в моретo на 2 км.Погледнат отвисоко-прилича на малък полуостров. Определен е за природен и  археологически резерват.imagesnnnbvnbvn
Най-рано тук са живeeли хора от тракийското племе -ТИРИЗИ.Те нарекли мястото-Тиризис.
Разказва се ,че за известно време селището на носа е било и столица на цар Лизимах,който е управлявал Тракия по времето след смъртта на Александър Македонски.
Легендите разказват ,че Лизимах криел в пещерите край носа несметните си съкровища, заграбени още при походите срещу Персия. Градът бил дострояван с кули нови защитни стени.
През 7 в,когато започва съществуването на Българска държава-нос Калиакра е изоставен,тъй като славяни и прабългари не са проявили интерес за заселване на това място, но то им е било известно.
За първи път името Калиакра се споменава през 1318г.Думата има гръцки произход и преведена означава-,,калос”-красив, ,,акра”-нос
  Мястото отново оживява и се развива по времето на владетелите Балик и Добротица-14 в.

останки от крепостта   крепостта по времето на Добротица-вероятен  изглед

ttttt  d0bdd0bed181-d0bad0b0d0bbd0b8d0b0d0bad180d0b0-3KREPOST kALIAKRA

Добруджа получава името си от Добротица,защото така е звучало турското произнасяне на името на този владетел.
Това място  е едно от последните ,паднали под османско робство.
По това време вероятна се ражда и легендата за девойката -Калиакра.Тя заедно с още 40 момичета сплитат косите си и се хвърлят от скалите на носа,за да не попаднат живи в ръцете на поробители.Водите на морето ги погълнали и ги понесли навътре,но всяка вечер момичетата  се връщали и влизали в крепостта ,за да отмъстят на поробителите.
Сега в началото на нос Калиакра има обелиск, наречен Портата на 40-те девици .
Има и друга легенда,свързана с това красиво и страшно място-за Свети Никола, покровителят на моряците.

Светецът бягал от турците и Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му.
Малък нос северно от Калиакра носи името “Свети Никола”.
На това място по време на османското владичество е имало и дервишки манастир, за който се твърдяло че съхранява мощите на турския светец Саръ Султук.
Край носа се води и последната морска битка по време на Руско-Турската освободителна война-между руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков и превъзхождащата го турска армада на Хюсеин
На носа е поставена плоча с барелеф на руския адмирал, а по повод 215 години от победата, на 10 август 2006 г. е издигнат и негов паметник.

Монументът представлява фигура в цял ръст и е поставена на възвишение, от което се вижда морето.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+