Европейско Кенгуру-начало ,история

За първи път това състезание се организира от френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин.
Ekenguru-300x261То се провело на 15 май през 1991 г и скоро го нарекли,,Френско Кенгуру”. Такова състезание обаче вече било провеждано в Австралия и се наричало „Австралийско кенгуру
Идеята била да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици.
В първото състезание за радост на организаторите се включили около-120000,а през следващите години те надхвърлили един милион.Състезанието постепенно разширява границите си и започнало да се организира едновременно в различни европейски страни. Задачите са разпределени по възрастови групи.Целта е те да бъдат решени максимален брой от задачите на състезанието за кратко време.Ето защо това състезание е истинско изпитание за младите математици.То е проверка но не само на техните умения и знания ,но и на техните   характери. Ето защо,ако състезателят е получил добри резултати на такова състезание -това е сигурен показател ,че той притежава сериозни математически знания и много личностни качества.
От 1995 г. състезанието получило името „Европейско Кенгуру “
В ,,Европейско кенгуру” български състезатели се включват от 1993г.
Днес това интересно състезание излизат от очертанията на Европа и се включват все повече състезатели от други континенти.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+