Моят дом-картини,снимки,огледала

snimki-stena-(9)-161687-500x0 decoracion-con-cuadros-2 p.txt

Сега е врeмето да помислим за уюта на нашия дом.Украсата може да бъде направена от картини и снимки,запазили наши приятни мигове….
Поставянето им на стените обаче се подчинява на определени естетически и декоративни правила….Хубаво е да имате информация за това как да подреждате своите картини и снимки по стените,защото вместо удоволствие,те могат да предизвикат дискомфорт…..
Да видим :
Рамката избираме според съдържанието на картината.
Картина трябва да е обрамчена в рамка, леко по-светла  от основния тон. На ярка и светла рисунка подхожда  рамка от натурално дърво или много светло боядисана. Съвременна нефигурална и абстрактна картина  изисква прости и строги рамки – от оцветено дърво или синтетичен материал, тънки, плоски и без профили. Пано, рисувани тъкани и гоблени се поставят в изчистени дървени рамки.
Светлината. При окачването на картината е от особено значение осветлението, което ще й осигурим. Не трябва да се забравя също, че живописните платна се повреждат от преки слънчеви лъчи. Светлите и ярки творби, плоските и декоративни композиции се окачват на страничните стени, а тъмните – срещу прозореца, но не и близо до него. Ако в рисунката има пряка перспектива и дълбоко илюзорно пространство, се изисква разстояние за гледането й. В тесни места не окачвайте удължени по хоризонтала картини с панорамна композиция. Там е мястото на овални, квадратни или вертикално изтеглени формати
Фонът на стената.Картината трябва да се откроява. Тапети със сюжетни мотиви, букети, клончета, енергични орнаменти не са подходящи. Ако държите на тях, създайте допълнителен специален фон, като залепите лен, сукно, едноцветен тапет или просто боядисайте в неутрален цвят пространството, отредено за картината. Още при комбинирането на тапетите определете експозиционния участък в стаята. Живописта изглежда изискано върху тъмни тапети с класически дребен рисунък – в синьо, вишнево,  кестеново.
Мебелите в помещението. Към съвременни мебели най-добре се вписват големи картини с абстрактен сюжет . Те изискват и по-голямо и светло пространство. Ако мебелите са старинни или изработени в такъв стил, подходяща за тях е традиционна¬та фигуративна живопис. Ценната и рядка картина изисква особени условия, за да се подчертае нейната значимост. Прекрасно би стояла в пространство, доста по-голямо от самата нея, обрамчено с фина гипсова рамка и покрито с изпъната фонова тъкан.
Композицията-подреждане на стената:
Няколко картини-спазваме ,, музеен принцип” – единна линия по хоризонтала, която да минава по долната страна на рамката на всички картини или по средата на височината им. В центъра на групата е мястото на най-малката, но значителна като художествена стойност и излъчване или най-красивата. Друг вариант е окачването една над друга, като светлите заемат по-високите места. Многото място между картините „разпилява” композицията, а твърде малкото разстояние между тях „задушава” картините. Ако са от различни жанрове, портретът или сюжетната живопис се поместват в центъра, после пейзажите и натюрмортът. Старинните платна позволяват окачане с не голям наклон, а съвременните – плътно прилягат към стената.
Какъв жанр къде се поставя?
Яркия градски пейзажи -хола, там той ще създаде тържествено настроение, все едно ще отвори прозорец в друг свят.
Селският пейзаж, изпълнен със светлина и пастелни тонове – спалнята. Обикновено картините в спалнята се разполагат над леглото.
Пейзажът с дълбочина на изображението е добре да се разположи, около стълба (но не вита стълба). А най-добрият вариант за стълбище е няколко картини еднакви по размер, повтарящи линията на стъпалата.
Натюрмортът е най-универсалната картина, по закона на живописта върху натюрморта могат да бъдат изобразени всякакви неодушевени предмети. Натюрмортите, върху които са нарисувани пресни и сушени зеленчуци, плодове, съдове и други предмети на подобна тематика, е подходящо да се разположат в кухнята и трапезарията. Натюрморт, на който са нарисувани книги, статуетки, канцеларски принадлежности е добре да виси в кабинета. Натюрмортите със срязани цветя и плодове са подходящи за спалнята. Идеално е когато натюрмортите на една стена са с една обща тема и маниер на изпълнение.
Сюжетите на картините са особен случай. Библейските и античните сюжети ще внесат в дома ви елемент на разкош и приемственост на традициите. Но не всеки интериор ще понесе такава картина. Тя добре ще се вписва в класически интериор.
Колко високо да окачим картината?
Често проблемът при окачването на картина е на каква височина над мебелите да я поставим. Старайте се , когато окачвате картина тя да е на 15-25 см. над мебелите.
Картина зад кресло или диван трябва да я окачите на такова разстояние над дивана, че да не можете да я достигнете с глава или ръка опряна на облегалката на дивана. Обикновено 20-25 см. са повече от достатъчни.
Поставяне на картините на нивото на очите.“Нивото на очите” се намира на около 1,5 метра от пода на помещението и е често срещана практика за определяне на мястото на картината. Колкото и практично да е това правило често се случва да не е достатъчно, особено за по-малки картини. В такъв случай можете да прибегнете до групиране на картините за да се получи “картинен облак”, който е достатъчно голям, за да отговаря на естетическите ви изисквания.

photos-wall-1    wooden-photo-boards

Интересно ще се получи ,ако на стените направите украса от колекция пана,огледала,ценни   декоративни предмети….но при спазване на изискванията за подреждане..

paredes-platos-5    decorar-con-espejos-de-pared

Надявам се да съм била полезна…..В крайна сметка…..всеки избира какво и как да подреди в дома си…..

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+