Цар Самуил

samouil      karta-bulgaria-car-samuilBylgariq pri car samuil

Цар Самуил произхожда от рода на комитата Никола.Живее в тежки години, когато Византия предприема сериозни нападения към земите на България.Самуил и неговите братя участват в битки за освобождаване на завладените от Византия -източни български земи .Когато цар Самуил поема управлението на стрната -столицата е преместена от Преслав в Охрид ,а западните български земи стават поле на исторически сражения и събития в този период.
При Траянова врата цар Самуил със своята войска успява да спечели в голямата битка срещу армията на Византия.Победата е много важна, защото начело на византийската армия е самият император Василий ,който едва не загива в тази битка.Започват чести сражения с византийската армия,предвождани от самия Самуил.В един от походите си той достига до Пелопонес и това го прави първият български владетел,достигнал до сърцевината на Древна Елада.

vasiliy-iibalgaroubiec       Holarek4ЕСХКИ ХУДОГНИ-ОСЛЕПЕНИТЕ САМУИЛОЕ=ВИ ВОЙНИЦИ
Едно от най-тежките сражения в историята на България е при село Ключ-1014г.Войската е предвождана от цар Самуил,но търпи огромно поражение.Пленените български войници са ослепени,като на всеки сто един е имал 1 око ,за да ги води.Осакатената войска е изпратена при цар Самуил,който при вида на своят армия-малко след това умира.Император Василий получава прозвището,,Василий българоубиец”
България остава без управление и не може да се справи с настъплението на Византия.Така идва краят на Първо българско царство и започва дългогодишно Византийско робство.
Bazilikata postroen po wremeto na car SamuilДнес гробът на владетеля според учените се намира на малко островче в Преспанското езеро, а тленните му останки са в Солун.

Малкото Преспанско езеро се намира в област на Македония,разделено от Гърция и Албания.То има 2 островчета-Свети Ахил и Видрониси.

На Свети Ахил има останки от средновековен град – Преспа .Там е открит гроба на цар Самуил сред развалините на базиликата ,,Свети Ахил”.Тленните останки на владетеля сега са в Солун.

Остров Свети Ахил-останки от базиликата ,построена по времето на Цар Самуил

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+