Мон Сен Мишел:скалата -замък

Mон Сен Мишел е остров , разположен до устието на река Куено в Долна Нормандия-Франция.
Ostrov_Mont_Saint_Michel_France_1_620_autoСкалата ,върху която е построен манастирският комплекс, се издига като остров само по време на приливите,за които казват ,че тук са едни от на-високите.В миналото приливната вълна се е движела с много голяма скорост и често е предизвиквала смъртта на хора ,които е застигала по своя път към сушата.Най-интересно е , че на всеки 18 години огромна приливна вълна навлиза към сушата и така откъсва полуoстрова от нея и прави невъзможен достъпа до Мон Сен Мишел.Иначе до него сега има направен път между подвижните пясъци около него ,по който се достига ,макар ежедневните малки приливи.
Как се е появил островът Мон Сен Мишел?Легенда разказва,че голяма буря връхлита френския бряг и залива крайбрежните поля и селища .Остава да стърчат само две скали-,,МОН ТОБ”-наречена по-късно-Мон Сен Мишел и  ,,ТОМБЕЛЕН”,наречена-,,Малката могила”
Върху Мон Сен Мишел първоначално е имало защитна крепост,която да предпазва крайбрежните селища.
По-късно-легенда разказва , че архангел Михаил се явил на епископ Обер и поискал от него да построи молитвен дом на островчето. Обер обаче не обърнал внимание на това видение и разгневеният ангел го покосил с пламтящия си пръст и направил дупка в главата му. (И днес пробитият череп може да се види в специалният реликварий на базиликата в Авранш.)
В християнската религия Свети Михаил е специална фигура. Той е не само войн, но и застъпник. Именно той е archmichael-1призван да оглави небесното войнство в последната битка между доброто и доброто. Освен това той има специална мисия – да придружава праведниците до небесния Йерусалим, да ги защитава от демони и да им помогне да отворят тежките врати към Рая.Вероятно това е и причината на архангел Михаил да бъдат посветени храмове, изградени високо в планината, там, където Небето и Земята се срещат. Мон Сен Мишел съвсем не е изключение. Не е случайно, че на върха на иглата, издигаща се на 155,5 метра над морско равнище, като вечен страж е изобразена златната фигурка на архангела с изваден от ножниците меч – сякаш охранява пътя към Рая.
Направеният първи молитвен дом е унищожен и по-късно монаси започват строеж на релегиозни сгради.Работата им е подпомогната от френския крал Филип Втори,който преди това се опитвал със сила да завладее това място,но после съвестта му проговорила и той направил огромни дарения.За манастирският комплекс започват години на подем и той се превръща в място за поклонение и духовен център.Благодарение на естествената защита от морските приливи и отливи мястото остава запазено дълго време.BIG_Normandia_2_1326459464380
През 18 в.абатството започва да запада ,монасите намаляват и го напускат.По време на Френската революция дори се използва за затвор.От 1873 г.Френското правителство го обявява за исторически паметник, започва неговата реставрация и това дава нов живот на манастирския комплекс и и острова. По време на реставрацията е добавена и кулата с фигурата на архангел Михаил на върха, а островчето е свързано със сушата посредством 900м път. Интересен факт е, че когато за първи път е направен изкуствения насип за новият път, нивото на приливите в залива се повишава драстично, като стават най-високите в Европа. Това принуждава властите да премахнат пътя и да изградят мост на негово място, така че характерът на Мон Сен Мишел като остров е възстановен и за няколко часа всеки ден той е заобиколен плътно от вода.

franciq-se-gordee-s-mon-sen-mishel_852  655-402-mon-sen-mishel

През 1966г. малка монашеска общност отново се заселва тук.
Днес островът с манастирският комплекс и много посещаван от туристи исторически обект.
Повече от 12 века Мон Сен Мишел плува между небето и земята. Но само преди малко повече от 10 години ЮНЕСКО го постави наравно с Партенона в Атина (Гърция) и храма в Ангкор (Камбоджа) и го обяви за общо наследство на човечеството.

прилив-навлизане на водата в сушата
абатство-манастир на католически монаси,управляван от абат

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+