1юни-Международен ден на детето

untitledНаближава един прекрасен празник,посветен на децата-надеждата и бъдещето на човешкия род.
Ден на детето има в различни държави по света.Всяка една от тях отбелязва този празник на различни дати в годината и по различен начин ,свързан с традициите на хората там.
В Европа – в Швейцария , през 1925 година се провежда конференция ,посветена на проблемите на детското здраве. Изготвя се Женевска конвенция-договор, спогодба между държави по правни, икономически и др. въпроси. – за правата на детето, според която на всяко едно дето, независимо от раса, националност, религиозна и етническа принадлежност, трябва да бъде осигурено най-доброто. Тя създава идеята да има Международен ден на децата.
У нас този ден става популярен след 1949 година ,когато и в Москва обявяват 1 юни за Международен ден за защита на децата и започва неговото ежегодно празнуване.
За първи път през 1950 г. Денят на детето се чества официално в 51 страни по света.На този ден у нас се организират различни празненства за децата от различни организации, предоставят се различни услуги.В повечето случаи инициативите са безплатни.

За съжаление и днес по света има деца ,които изживяват трудно детство…….За това вина имаме ние-възрастните….

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+