Маслен нос – истории и легенди

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/nos-maslen-nos.jpgШепот на вълни, лазурно синьо море, пазещо вековни тайни в себе си и почти непокътнат плаж от човешката ръка. Звучи като утопично място от сън или филм на Уди Алън? Не, това е още един от диамантите, който Странджа планина е приютила. Най-източната и точка, врязана на 2 км в морето, имаща най – голямо навигационно значение по Южното ни черноморие. По подобие на с. Рунили, Маслен нос съществува в картите на италианските мореплаватели още от Средновековието, записано под името Еля или Лалея ( маслинено дърво; маслина) е бил част от стария римски път Виа понтика. Освен като пристанище, то е приютявало и корабите при лошо време. Според историческите източници, първото му име е било Херсонес ( градът на носа). От къде произлиза днешното му название ? Легендата разказва, че през него са преминавали предимно кораби, имащи като товар амфори със зехтин, а оттам и днешното му име. Както знаем, няма по добър исторически източник от морето. Морското дъно на Маслен нос е съхранило каменни и оловни щокове, стегачки, битова керамика, остански от амфори, което засвидетелства че носът е бил ползван като пристанище и главен път през бронзовата и желязната епоха, както и през Средновековиетo.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/image080.jpgФарът на Маслен нос датира от 1863 г., като представлява красива бяла кула, издигаща се на 7 м. на скалистия връх. Още от изграждането му до ден днешен той е служил като навигация за прииждащите кораби, като през нощта насочващата му светлина се вижда на 20 мили навътре в морето. Непосредствено до фара има бяла постройка, в която в миналото е имала камбана. При лошо време са биели камбаната, за да могат да предупредят идващите кораби, че брегът наближава.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/20Ако си мислите, че и Маслен нос не крие своите легенди и предания, ще се излъжете. В близост до него се намира т.нар. „Тюленова пещера”. Тюленовата пещера при Маслен Нос Някои хора разказват, че там преди години са били обитавали тюлени-монаси, характерни за Черно море. Други стари моряци твърдят, че тюлените били донесени от Балтийско море по заповед на краля. За съжаление, условията за тях не били подходящи, и последният тюлен е изчезнал преди около 30 години. Друга легенда, свързва и името на Вълчан войвода и с това място. Има иманяри, които вярват, че прочутото имане не се нахожда на лъвското кале, а именно в дълбините на морското дъно на Маслен нос.

Митове много, но има едно сигурно предание – а именно, че скалистото място притежава някакво особено, магическо очарование. Хората, които са го видели твърдят че няма друго място на света като Маслен нос и някаква вътрешна сила ги кара винаги да се завърнат.

Ако сте някъде по Южното Черноморие- идете на Маслен нос, потопете се във водите и може да откриете някое съкровище… Кой знае! Хубаво лято!




/ материал на https://www.primorsko24.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+