Най-сложният часовник

patek-philippe-calatrava-pilot-travel-time-38mm-18ct-white-gold-leather-strap-watch-p19143-37942_thumbminiИмето на дружеството Patek Philippe е основано през 1851 година. Основателите на марката са Антоан Норберт де Патек и Жан Ейдриън Филип. Двамата се срещнали по време на едно търговско изложение в Париж. Жан Ейдриън Филип е създател на първия джобен часовник, навиващ се с помощта на ключ. Преди създаването на марката часовници, двамата са закупували нови неупотребявани часовници и ги украсявали с различни кристали и компоненти и след това ги препродавали. През 1851 г., когато е възникнало началото на  марката Patek Philippe, в “Кристъл Палас” в Лондон на Световното изложение на кралица Виктория, те полазват първия си изобретен часовник Patek Philippe с механизъм на Жан Филип, който се задвижва без помощта на ключ. Уникалният модел веднага е бил закупен. После били закупени часовници от самата кралица и нейният син. Само за една седмица марката Patek Philippe са се превърнали в стандарт на висок стил и модерна технология. Именно това събитие променя всичко и по този начин стартира серийното производство на швейцарските Patek Philippe.
Антоан Норберт де Патек умира през 1877 година, едва успял да се наслади на успеха на марката часовници. Часовниците вече са се превърнали в световна новина и повечето аристократи и известни личности вече притежавали луксозен часовник с името Патек Филипе.
През 1863 г. швейцарската компания патентова така наречената “плъзгаща юзда”. Това е часовник, който заражда развитието на автоматичните механични часовници. Днес “плъзгаща юзда” е в почти всички автоматични часовници.
Поради световната икономическа криз през 20-30-те години на 19 век, Patek Philippe е трябвало да намерят финансова подкрепа за компанията. Тогава съсобсвеници на фабриката за производство на часовници стават братята Чарлз и Жан Стърн, които дълго време са работили в производството на Patek Philippe. През 1932 г. братята купили изцяло Patek Philippe и инвестират всичките си средства.
По време на своето съществуване, часовникарската компания Patek Philippe са регистрирали повече от 70 патента в областта на часовникарството. През 2001 година, компанията създава и свой собствен музей на 4 етажа, където излагат всички модели, произведени и патентовани през годините.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Patek-Philippe.jpg
Първият етаж от музея е посветен на старинните часовници и часовникарски инструменти. Там има над 400 инструменти, с които са се произвеждали тези швейцарски уникати.
На вторият етаж се разкриват постиженията на несъщесвуващата компания през 1839 г., когато Антоан Норберт де Патек дори не е регистрирал все още търговската марка Patek Philippe. Там е изложено махалото на часовник от 1850 г., закупен от самата кралица Виктория. И също така са изложени няколко модела джобни часовници Калибър 89, създаден в чест на 150-годишнината на часовникарската компанията. Тези часовници имат 33 функции и най-изненадващата от които е карта на звездите от 2800 звезди.
На третия етаж има богата колекция от стари часовници, изработени през XVI-XIX век.
Четвъртия етаж е библиотека и архив на швейцарската часовникарска компания Patek Philippe.

Днес се фокусираме върху най-сложния часовник в света или поне така бе описван през последните дни. Той е произведен от швейцарската марка Patek Philippe, за да отбележи 175-ата годишнина от основаването .

Произведението се нарича Grandmaster Chime, създаден е от 18-каратово розово злато и има точно 1366 отделни компонента. Най-иновативното решение, включено в него, е акустична аларма, която по желание на собственика позвънява на всеки кръгъл час и всеки 15 минути. Часовникът има два циферблата – единият показва часа, а другият представлява календар. Всичко това се продава на цена от 2.5 милиона долара. Ще бъдат произведени едва седем часовника от този модел, като единият от тях ще остане за музея на Patek Philippe. Интересна подробност е, че всеки желаещ да закупи някое от шестте съкровища, трябва да премине през интервю и лична среща с председателя на екипа, който ги е създал – Тиери Стърн.

Типично за марката е да отбелязва всяка своя годишнина с юбилейни часовници. Всеки един от тях се е превръщал в шедьовър посвоему. Това е и причината разбирачите тук да очакват с нетърпение какво ще покаже и този път Patek Philippe. Grandmaster Chime е произведен така, че да работи вечно. Освен че моделът съхранява и пази традициите в производството на часовници, тук има много идеи от бъдещето или поне така твърдят създателите му.

Изобретателността винаги е била на почит в швейцарската компания за часовници. Patek Philippe създава свое звено, което започва да произвежда електронни часовници през 1948 година. Електрониката с това име попада на световни гари и летища, а точността, с която се измерва времето, остава приоритет на марката вече 175 години.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+