15 интересни факти за лъжата

„Всички лъжат”, казва д-р Хаус и е съвършено прав.

Този текст приемете с усмивка днес в условията на биологична епидемия…КОРОНАТА НЕ Е ШЕГА И АКО КИТАЙ НИ Е ИЗЛЪГАЛ В НЕЩО, ТО Е В СТАТИСТИКАТА-МНОГО ПО-СТРАШНО Е ОТ ИЗКАЗАНОТО ОТ ТЯХ…

Статистически е доказано, че всеки изрича минимум 2-3 лъжи на ден.

Ето и няколко любопитни факта за лъжата, които е добре да знаете

1. Лъжата е твърдение, което със сигурност не отговаря на истината.

2. Лъжата е често срещан мотив в легенди, митове и приказки. В западните традиции тя е порок, който се наказва или поправя. В творчеството на източните народи по-често е представяна като спасителен трик или хитрина.

3. Митоманията или синдромът на Мюнхаузен е болестно състояние, при което човек изпитва постоянно необходимост да изкривява истината. Чрез лъжи, той си създава алтернативна реалност и често, искрено вярва на думите си.

4. Детекторът на лъжата не дава пълна гаранция за разпознаването й. Показанията на прибора се основават на измерването на колебания в кръвното налягане и пулсовата честота, но сред добрите лъжци има не малко „специалисти”, които умеят да измамят детектора. Съвременните полиграфи на истината са достоверни около 96%, сочат актуални изследвания.

5. Лъжата е опасна за здравето – когато човек лъже, рязко се увеличава производството на хормона на стреса кортизол и на хормона тестостерон в организма му.

6. Китай е смятан за „най-лъжливата” страна в света. В хода на международен експеримент, проведен от Университета в Източна Англия е било установено, че 70% от участвалите в допитване китайци са излъгали, че са получили обещано парично възнаграждение.

7. Лъжата може да се раздели на два вида: спонтанна и планирана.

8. Спонтанният лъжец може да се издаде чрез поза, жест или поглед. Професионалният не допуска такива „грешки”.

9. Спонтанната лъжа най-често е проява на защитна реакция, обикновено възниква под въздействие на конкретни обстоятелства и е трудна за помнене. Речта на спонтанния лъжец се характеризира с много паузи, уговорки и речеви грешки.

10. Изобилието на паузи в разговор все още не е признак на лъжа. Възможно е просто да става дума за по-прецизен подбор на изрази.

11. Планираната лъжа е добре обмислена, при нея речта е уверена, стройна и последователна, спокойна.

12. Мъжете лъжат по-често от жените, твърдят учени от Университета Хартфордшир. По данни на професора по еволюционна психология Карън Пейн, средностатистическият мъж лъже 1092 пъти в годината, а жената – 728 пъти.

13. Жените лъжат най-често за състоянието си, най-популярното им клише в това отношение е „Аз съм ОК”, доказали изследователи от Лондонския научен музей.

14. По данни на сайта HeadHunter, най-много лъжци работят в сферата на търговията – над 67%.

15. Изследвания на екип учени от Университета в Амстердам пък показали, че най-често лъжата възниква заради недостиг на време. Хората, които обмислят решенията си, преди да ги вземат, лъжат по-малко.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+