Преброителите започват обхода си по домовете

city-people-crowd-menПреброителните на Националния статистически институт започват обдоха си по домовете, пише на уебсайта си БНР.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища, както и да преброят домакинствата, които не са сторили това онлайн или не желаят да го направят електронно до края на септември.

Малко над 1,3 млн. души са се преброили електронно до този момент.

Припомняме, че срокът на електронното преброяване беше удължен. Така то ще приключи не на 17 септември, както се планираше, а на 30 септември. Въпреки това графикът на преброителите остава непроменен. Те започват обхода си в предварително определените участъци, а работата им ще продължи до 3 октомви, посочват от Националния статистически институт (НСИ).

Посещенията ще се извършват цяла седмица, включително през уикендите и празничните дни, между 8.00 и 20.00 ч.

От НСИ напомнят, че преброителите са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства.

“Паралелно с обхода хората ще могат да се преброяват и онлайн.

Кодовете на вече преброените хора ще бъдат предадени на преброителите, за да имат те информация къде вече има преброени хора”, коментира Любомир Блатски от НСИ.

По думите му 27 хил. души са ангажирани с преброяването, а контрольорите са около 7000. Преброителите имат баджове и маски с надпис „Преброяване 2021“.

По статията работи: Елена Кирилова

материал на
logo

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+