9 двойкаджии, които промениха света

stairs-up-600x300Историята познава редица личности, оставили незаличима следа в хронологията на човешката цивилизация благодарение на своите качества, труд и талант. Постиженията на всяка една от тях са залегнали дълбоко в учебните програми на всяко училище по света и днес няма човек, който да не е чувал техните имена. Това, което ги обединява обаче, освен приносът им към еволюцията на човечеството, е и фактът, че всички те са били…  двойкаджии в училище. А това доказва едно – че оценките не са най-важното и далеч не са показател за способностите, интелектуалното ниво и качествата на едно дете.

1. Алберт Айнщайн

Гениалният учен далеч не е изпъквал с уникалния си ум, когато е бил ученик. Свитото и скромно хлапе било възприемано като доста глупаво и дори бавно развиващо се. Учителите толкова били възмутени от невъзприемчивостта на малкия Айнщайн, че често викали родителите му, за да се консултират с тях на четири очи. Истината е, че той е страдал от синдрома на Аспергер, но в онези години все още никой нищо не е знаел за него. Въпросното състояние носи името на австрийския педиатър д-р Ханс Аспергер, който го е описал за първи път през 1944 г., а самият термин е въведен едва през 1981 г. от Лорна Уинг. Смята се че синдрома на Аспергер е част от аутистичния спектър, който се проявява в края на втората или през третата година от живота на детето. Както и при аутизма, хората със синдром на Аспергер общуват изключително трудно, тъй като не разпознават сигналите при общуване.

2. Антон Чехов

Да, дори и великият руски писател и драматург, създател на едни от най-гениалните пиеси – Антон Чехов, се е сблъсквал нееднократно със слабите оценки в училище. Т. напр. след като се преместил в местната Мъжка класическа гимназия през 1868 г., му се наложило да повтаря една година, тъй като се провалил на изпита по старогръцки.

3. Джон Ф. Кенеди

Колкото и да не ви се вярва, факт е, че дори и президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди се славел в училище като непоправим двойкаджия, в резултат на което си спечелил прозвището „неудачник“. Малкият бъдещ президент обаче освен бунтарски дух, имал и достатъчно чувство за хумор. Като отговор на лепнатия му етикет той сформирал „банда” със свои приятели – също двойкаджии като него, с които напук на всички се наричали „Неудачниците“.

4. Исак Нютон

Този велик мислител, физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов, като малък се славел като най-мързеливия ученик. Любопитен факт е поводът, който го провокирал да се вземе в ръце и да залегне сериозно над учебниците. Това се случило, след като се сбил със свой съученик, който от своя страна му нанесъл няколко сериозни синини. Четете още: За или против алтернативните форми на обучение сте?

5. Наполеон Бонапарт

Великият военачалник Наполеон Бонапарт всъщност бил доста слаб ученик. Нито един от хуманитарните предмети, които изучавал, не го вълнувал, в резултат на което винаги показвал лоши резултати. Първият френски император така и не се научил да пише без грешки до края на живота си. За сметка на това обаче още като малък Наполеон показвал отлични математически способности.

6. Александър Пушкин

За жалост любимецът на руската поезия също е бил сред най-слабите ученици в училище. Това обаче далеч не му е попречило да се превърне един ден в един от най-великите поети, драматурзи, критици, публицисти и белетристи в историята на световната литературна класика.

7. Томас Едисон

Създателят на електрическата крушка бил изхвърлен от училище заради ниските си оценки, а учителите ядосано заявили на родителите му: „Вашето дете е идиот, няма място при другите ученици!“.

8. Лудвиг Ван Бетовен

За сметка на гениалния си музикален талант Бетовен така и не успял да пребори проблема си с числата. Създателят на 9-та симфония напуснал училище, когато бил едва 11-годишен. Събирането и изваждането за него не били трудна задача, но не така стояли нещата с умножаването и деленето. Затрудненията му в тази област му създавали проблеми през целия му живот. На Рождество Богородично молитвите за рожба се сбъдват Най-внушаваните конспирации за 11 септември Официално потвърдено: Джак Никълсън е с тежка деменция

9. Уинстън Чърчил Министър-председателят на Великобритания

Сър Уинстън Чърчил определено не бил от най-добрите ученици в училище. Той дори сам разказвал за двойките, които натрупал през целия си ученически стаж. Този факт обаче явно изобщо не попречил на бившия двойкаджия един ден да бъде удостоен с Нобелова награда за литература.

материал на woman.bg

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+