Новото зло на 2021? Дали?

imagesКакво идва в живота ни с Новата година?
Точно този въпрос лично ме вълнува винаги, когато се появи първият ден на Нова година. И не ми е интересно това, което ще се случи около мен, а това, което ще засегне много хора.
Така попаднах на  този материал, който е твърде точен за новото, което ще засегне много хора през 2021 година по цялата Земя.

След вихъра на 2020 година, объркана и турбулентна, с какви тенденции идва новата 2021 г.?

Отиващата си година мина под знака на коронавируса. Новата година идва с надежда, че ще излезем от пандемията. Но тя вече промени живота ни по много начини. И даде старт на дълбоки нови трендове.

Какви нови тенденции идват, кои неща, с които сме свикнали, вече няма да са същите? За какво ще се говори през 2021 г.? “24 часа” събра прогнозите на познавачи на трендовете. Вижте предвижданията на Светлин Наков, експерт в технологиите.

– Масивите от данни на потребителите са новият инструмент за власт и предстоят битки като за нефта

– Учителят става ментор, уроците – персонализирани за всеки

Дигиталното на първо място, а физическото – на второ. Тази концепция (Digital First Mind Setup) ще е “новото нормално” за много бизнеси през 2021 г.

Принудата за дигитална трансформация. Това вече е задължение за много компании, за да оцелеят

Образователната индустрия, медицината, спортът, туризмът, забавленията трудно се трансформираха, но получиха тласък от ковидкризата. Вижте какво става с куриерските фирми: несмогват. Което означава, че електронната търговия е в небивал възход.

Безконтактната доставка става новото нормално (а преди година би ви изглеждало странно бабата да прати подарък на внука с куриер)

Е, разбира се, някои неща, нямат аналог в дигиталния свят, като например да отидеш на плаж, на кафе с приятели, да работиш на строеж.

Ще нараства ролята на така нареченото дигитално фокусирано потребителско изживяване: да можеш да правиш всичко с възможно най-малко кликове – от поръчване на храна до учене онлайн.

Отдалечената работа вече стана златен стандарт. Очаквам засилване на всички платформи – инструменти за онлайн колаборация. Тенденцията за отказ от физически срещи ще продължи. Сега хората избягват да се виждат на живо, освен ако няма емоционален момент. Но “ела в друг град да говорим по работа” стана изключение.  Много хора установиха, че няма нужда да прекосяват половината град, за да се видят за 20 минути с някого, след като това може да стане онлайн.

На чисто битово ниво: задвижена от ситуацията с пандемията, тенденцията е хората все повече да разчитат на уеб платформи и за услуги. Като  да речем, да търсиш майстор за плочки или ключар. Това променя и потребителското поведение, защото дава възможност за по-добра услуга, базирана на рейтинги.

Промяната в образованието е огромна. Мисля, че образованието никога вече няма да е изцяло присъствено.

Бъдещето е на смесеното образование.

Много големи сегменти от висшето образование ще останат онлайн. Изцяло присъствено вероятно ще остане за по-малките, за обучения, свързани с “меки умения”, със спорт, медицина и др.

Скучните учебници се сменят с интересни интерактивни уроци. А учителят все повече става ментор, който дава проекти, задания, модерира дискусията между ученици. А не човек, който просто чете лекции.

Фокусът върху STEM (наука, технологии, инженерство, математика) се налага от необходимостта от по-практична подготовка на учениците за професиите на бъдещето в дигитална среда. Досега знанието на английски се смяташе за задължително, но предстои да те смятат за неграмотен, ако нямаш дигитални умения.

Другият тренд е към персонализация на учебното съдържание. Всички учат история, да речем, но на един е по-интересно за царете, друг учи по-добре чрез слушане, отколкото чрез видео. Информацията става все по-обемна, затова автоматизирани системи ще улавят какво ни е интересно, а също и какво не знаем и ще наблягат на него. Целта е за максимално кратко време да научиш това, което ти трябва, без излишното, и обучението да ти е интересно.

Облачните платформи продължават да растат и очаквам, че един ден компютрите няма да имат хард диск – всичко ще е в облака. Пренасянето на данните в централизирани среди е световен тренд. Затова сигурността става все по-важна.

Данните са новото злато, тенденцията е те да стават по-ценни от физическите ресурси

Защото инженерингът върху данни спечели изборите в САЩ, или поне така се говори. Ожесточени битки се водят за данните на потребителите, които дават информация за тяхното поведение. Причината за това е, че процесът Data Аnalytics в комбинация с алгоритми за Machine Learning (терминът означава обучението на софтуера от човешките дейности) могат да анализират модели и да извличат “предсказания” за тенденции.

Трендът е към централизация и очаквам да се появят министерства на данните, които да управляват и контролират достъпа и правилата за работа с данни на нива: световно, европейско и отделни държави.

И в момента наднационални компании и групировки са фокусирани върху данните, защото това е новият инструмент да управляваш – и в бизнеса и в политиката. Ако преди борбата бе за природни ресурси като нефт, сега е за данните. Тепърва предстоят люти битки за тях.

Изкуственият интелект (AI). Представете си следната верига: автоматизирани камиони доставят стоки в склад, роботи поемат и разпределят стоките, хората поръчват по интернет, след това автономни коли и дронове ги доставят. Автомобилната индустрия е голям двигател на този процес.

Дали AI ще ни остави без работа?

Мисля, че той по-скоро ще разшири възможностите ни и ще даде възможност да сме по-добри професионалисти.

Блокчейн технологиите, изглежда, се завръщат. След големия бум през 2017-2018 г. те позагубиха доверие заради всички измами, които бяха направени с първични предлагания на криптовалути. Но сега технологията еволюира и става по-зряла. И законовата рамка се придвижи, вече има работещи платформи за децентрализирани финанси.

Не вярвам обаче в идеята, че примерно на мястото на долара ще дойде една криптовалута, която е управлявана от децентрализирана банка.

Ще има огромно развитие на дигиталния портфейл и електронните пари. Не става въпрос за криптовалути, а за пари, “напечатани” от държавата, които “стоят” в телефона ти и ги харчиш оттам.

А това ще доведе до отмиране на картите – пластики. Изобщо финтех индустрията е във възход.

 Телемедицината и електронното здравеопазване от екзотика започват да стават нещо нормално. Очаквам огромно развитие на Digital Health индустрията, защото електронното здравеопазване не просто расте, но променя навиците на хората. В по-далечен план вероятно ще има разделение на услугите за диагностика – снимки, изследвания, от консултацията с лекар през платформите за телемедицина. Пък и заради ситуацията с пандемията милиарди бяха изсипани в медицински изследвания и това рано или късно ще се отплати.

Смартхоум (умен дом, което включва да управляваш през телефона си гаража, отоплението, климатика, видео камерите, та до “умен домоуправител”) и смартсити (умен град) наред с интернет на нещата (IOT) не са нещо ново. Но тези технологии евлоюират. А 5G мрежите са възможност трендовете за смарт хоум и смарт сити да се съединят.

Например слага се индикатор дали дадено паркомясто е свободно и той 10 г. издържа без батерии.

Посоката към зелена енергия, кръгова икономика, въглеродно неутрални операции вече няма да е само на приказки. Световните лидери се разбраха, че в близките 10-20 г. това ще се случи. Но още през 2021 г. ще го забележим.

Тук говорим за огромни пари, които ще се налеят, и това ще е грандиозно растяща индустрия. Все по-често ще има слънчеви батерии по покривите, ще говорим за енергийно неутрални сгради. Образно казано, ще стане модерно така да направиш вилата си на село, че да няма нужда от електричество. И да нямаш необходимост от кошче за боклук.

* Светлин Наков е основател на училището за IT специалисти “СофтУни”.

Е, КАК ВИ СЕ ВИЖДА?- най-малко, любопитно, но няма да е  серия от фантастичен филм, а самата реалност и който не разбере нещата,  тази реалност ще го помете. Така мисля аз.

Успешна 2021 !- лили

 


автор: Светлин Наков

материал на https://www.dotbg.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+