Лечебна пробиотична супа

https://www.art1a1d.comОт стари времена знаем, че пилешката супа е лечебна. Всъщност, лечебната й сила идва от костния бульон – коктейл от минерали и колаген, който подпомага имунната система и съпротивителните сили на организма. Ако към един такъв коктейл се добавят пробиотици, той се превръща в перфектната лековита отвара. Рецептата, която ви предлагам, е за зеленчукова супа на основата на костен бульон и добавено мисо, което е една от най-богатите пробиотични храни

Количество: 4 порции

Необходими продукти:

2 чаши предварително изпечени на фурна зеленчуци
2 чаши костен бульон
1/2 чаша кокосово мляко
2 с. л. мисо
сок от 1/2 лимон
1 с. л. зехтин
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Застелете широка тава с хартия за печене. Нарежете на дребно микс от различни зеленчуци, например малка глава карфиол, малка глава броколи, 2-3 моркова, парче тиква, 1-2 червени чушки или друга произволна комбинация. Поръсете с 1-2 с. л. разтопено гхи, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. черен пипер. Печете на предварително загрята фурна (180 С) за 25-30 минути.

За супата са ви нужни 2 чаши печени зеленчуци. Останалото можете да съхранявате в кутия в хладилник и да използвате до 48 часа за други супи, гарнитури или салата Миш-маш.

Смесете бульона с кокосовото мляко в малка тенджерка и ги затоплете до точката на завиране, но без да завират. Добавете към тях мисото и разбъркайте, за да се разтвори напълно.

Смесете зеленчуците и микса от бульон с мисо и кокосово мляко заедно със зехтина и всички подправки в блендер и пасирайте.

СЪВЕТ: Ако не разполагате с мисо, пригответе супата без него, а при сервиране добавете към всяка купичка саламура от лакто-ферментирали зеленчуци.

Пояснение:

Мисо е традиционна японска подправка, с която се приготвя популярната супа Мисо. Самата подправка се приготвя от:

ферментирал ориз, ечемик или соя, накиснати във вода, сол и гъбата Kōjikin, които отлежават в кедрова бъчва за около 3 години.

Класическото мисо се прави от соя. Получава се гъсто пюре, което се използва за приготвянето на различни сосове, основни ястия и разбира се прочутата японска супа Misohiru, любима на императорското семейство от векове.

Мисо – японското чудоСамият процес е сложен и изисква опит, така че не се опитвайте да го приготвите в домашни условия. Широко използвано в японската кухня, мисото вече е популярно по цял свят.

Вкусът му обикновено е солен, а ароматът зависи от продуктите, добавени по време на ферментацията, така се получават разнообразни видове мисо – бяло мисо (широмисо), черно мисо (куромисо), червено мисо (акамисо) и т.н.

Мисо – хранителни качества
Мисото е богато на протеини, витамин К, минералите магнезий и цинк, изофлавони, сапонини и живи ензими.

Супа Мисо укрепва имунната система, предпазва от рак на гърдата и помага за отслабване.

Хранителни стойности в 100 г мисо: 200 ккал; 6 г мазнини; 12 г белтъчини; 27 г въглехидрати; 5,5 г фибри






Добър апетит!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+