Най-големите семейства в историята

За най-голямо семейство в наши дни се смята това на Зиона Чана- индиец, който живее в село в щата Мизорам. Щастливецът е благословен с 39 жени, 94 деца, 14 снахи и 33 внуци.

Но не за такива семейства ще ви разкажем тук- става дума за семейства от двама съпрузи и деветнадесет и повече деца, родени през брака:

Точно 19 деца има най-голямото американско семейство в наши дни- Джим Боб и Мишел Дегър. При това имената на всичките им деца започват с буквата J. Двойката се жени на 21 юли 1984 г. и изобщо не планирала да поставя рекорд- първото им дете се ражда чак три години след сватбата. Нещастен инцидент обаче отказва двойката от контацепцията и те решили да поверят нещата на Бога- а както виждаме, той е бил твърде щедър:

Сюзън Уесли, наричана „Майката на методизма“, и нейният съпруг- свещеникът и поет Самюел Уестли са друга двойка в историята, на която се раждат 19 деца. Възпитанието, което Сюзън Уесли дава на децата си, оказва огромно влияние върху двамата й сина, които създават методистката църква- едно от строгите течения в протестанството. Впрочем ниското ниво на медицината в началото на 18 в. проличава и тук: преди смъртта си 1742 г.Сюзън Уестли е погребала единадесет от деветнадесетте си деца.

Известният ирландски пивовар Артър Гинес (1725-1803) и неговата съпруга Оливия пък имат 21 деца. Десет от тях доживяват зряла възраст и три поемат занаята от баща си. И до днес създадената от Артър Гинес бира съществува и носи неговото име.

Смята се, че абсолютният рекорд по най-голям брой живородени деца държи майката героиня Елизабет Грийнхил. Дамата, живяла в Англия по времето на Хенри Седми, имала 38 раждания и 39 живородени деца, от които 32 дъщери и 7 момчета. Последното й дете Томас Грийнхил се ражда през 1669 г. и по-късно става известен лондонски хирург. По това време майката е на 54 години.

За най-голямото семейство в историята се смята това на селянина Фьодор Василиев(1707—1782) от Русия и първата му жена, чието име историята за съжаление на помни. Съпругата на Фьодор Василиев е записана в Книгата на Гинес като най-многодетната майка в историята: 69 деца, от които 16 близнаци, 7 живородени тризнаци и 4 четиризнаци. Жената родила децата си на 27 пъти, при това от живородените деца 67 преживяват детска възраст.

Впрочем след смъртта на първата си съпруга Фьодор се жени отново и има още 18 деца- от тях шест близнаци и шест тризнаци. Въпреки завидното постижение от 87 деца обаче Фьодор Василиев далеч не е най-многодетният баща в историята.

Смята се, че тази титла принадлежи на султана на Мароко Мулай Исмаил, който според свидетелства на 31 години има 525 синове и 342 дъщери, а към 49-та му година имал 700 синовематериал на Profi

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+