Когато часовниците се движеха различно

https://www.art1a1d.comЕдно време часовниците показвали различно време на всяко различно място, защото местното време се определяло в зависимост от позицията на слънцето на съответната географска дължина. И така до началото на 19-и век, когато се появяват железниците.

През 1800 година селяните от Оберамеграу в Бавария прибирали сеното от една поляна. Ритъмът на работа се определял от позицията на слънцето. Когато то достигнело най-високата си точка на небето, ставало време за обедна почивка. Няколко километра по-нататък – в съседното село селяните вече си почивали, защото слънцето там преминало зенита си по-рано и часовникът на камбанарията още преди минути бил отмерил 12 удара. Въпреки че разликата във времето била незначителна – в зависимост от това колко километра на запад или на изток се намира дадено място, всяко село и всеки град си имали свое местно време. Навремето това не е смущавало никого, тъй като хората тогава се придвижвали предимно пеша или на кон – т.е. твърде бавно, за да забележат, че там, където пристигат, часовниците показват друго време.

Железниците и хаосът в отчитането на времето

През 1825 година в Англия е открита първата в света железопътна отсечка. И настъпил хаос – започнала революцията на бързото придвижване. Изведнъж всичко ставало по-бързо и многото местни времена се превърнали в истински проблем. Пък и как да се състави единно разписание на влаковете, когато всяко населено място се ориентира по собствено местно време? Този въпрос си задавали и железопътните компании и в крайна сметка решили да определят едно универсално „местно време“.

В разпокъсаната на малки държавици Германия това “истинско” време се ориентирало по времето на столиците на отделните държави – така за баварските железници било валидно мюнхенското време, а за пруските – берлинското. Това водело да истински хаос.

Смъртоносна грешка

На 12 август 1853 година бъркотията във времената на железниците довела до тежка катастрофа в САЩ. Един машинист нагласил джобния си часовник на грешно местно време. И тъй като тогава все още нямало електронна сигнализация, той навлязъл в релсите за насрещното движение. Два влака се сблъскали челно, при катастрофата загинали 13 души.

За да се избягват подобни катастрофи, железопътните компании въвели единни времена в рамките на националните граници. Но решението за уеднаквяване на времето не решило проблема на Европа, съставена от голям брой национални държави. Бъркотията по граничните гари станала дори още по-голяма. Край езерото Бодензее, около което навремето били разположени пет различни държави, на една и съща гара били в сила пет различни времена. Който е искал да се прекачва, явно е трябвало да владее висшата математика.

Въвеждане на часови пояси
Карта на Европа с часовите поясиhttps://www.art1a1d.com

На конференция във Вашингтон през 1884 година е направен следващият опит за въвеждане на ред във времевия хаос. Предложена била система от 24 часови пояса, обхващащи целия свят. Всеки часови пояс трябвало да се отличава точно с един час от съседния. Така се ражда идеята за Средноевропейското време. Първоначално тя се посреща скептично в Германия, но под натиска на железниците и на военните Средноевропейското време се налага и е въведено със закон на 1 април 1893 година.

материал на http://www.dw.com







Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+