Colossus of Rhodes

1122Инeтресно видео,
което показва
как би изглеждал и използван днес
колосa на Родос, ако бъде построен отново, а вече има идея за това, защото вероятно на гръцкият остров Родос ще се строи нов колос, който ще бъде по-внушителен и устойчив на земетресения от древния монумент, разрушен преди две хилядолетия от трус.

Идейният проект на новия монумент е изработен от група млади архитекти и инженери от Гърция, Испания, Великобритания и Италия.

Той предвижда на мястото на 34-метровия бронзов монумент на бога на слънцето Хелиос да се издигне 150-метрова фигура, пише Аrchaily.com.

За да устои на земетресения статуята ще има три опорни точки. Освен двата крака на Родоския колос, третата опорна точка ще бъде неговият плащ. Така според архитектите фигурата става значително по-устойчива при евентуално силно земетресение.

Заложено е използването и на нови технологии и материали.

Родоският колос е едно от седемте чудеса на стария свят. Той е бил бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос с височина от 34 метра. Монументът е дело на Харес от Линдос. Той се е трудил по него в продължение на 12 години – в периода между 292 пр.н.е. и 280 пр.н.е.

Когато приключил, пред очите на родосци се издигнал висок и строен юноша – бог с лъчист венец на главата. Стоял на мраморен постамент, леко наклонен назад и напрегнато гледал надолу. Статуята се издигала директно на входа на пристанището и била видима от близките острови. В основата си била направена от глина, върху метално скеле, а отгоре била покрита с бронзови листове.

За изготвянето на огромния монумент са били нужни 500 таланта бронз и 300 таланта желязо, които се равняват съответно на 13 и 8 тона. Родоският колос породил и своеобразна мода на гигантските статуи и на Родос през 2-ри век пр.н.е. имало вече около 100 колосални скулптури.

За съжаление след земетресение през 226 пр.н.е. статуята била разрушена. “Статуята лежала на земята, свалена от земетресението и счупена в коленете”, пише древногръцкият историк Страбон. Но дори и тогава колосът удивлявал със своите размери. Плиний Стари казва, че малко хора успявали да обхванат с двете си ръце големия палец на ръката на Хелиос. Птолемей III предложил да плати за реконструкцията на статуята, но Делфийският оракул накарал родосци да се страхуват, че ще обидят Хелиос и те отказали.

Отломките на Колос останали на земята, както е описано от Страбон за над 800 години, и дори счупени, те били толкова впечатляващи, че много пътешественици отивали да ги видят.

През 654 г. арабите превземат Родос и според Теофан Изповедник ги продават на “еврейски търговец от Едеса”.


Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+