2 февруари- Петльовден и ,,кръвен данък”

Не се усмихвайте!
2 февруари е народен празник, дошъл от тъмните години на робството и свързан с жестокия ,,кръвен данък, чието заплащане попълвало редиците на ,,еничарската” султанската войска .
еничариНа всеки 5 години от християнските семейства били отнемани момченца на възраст до 10 години. Те били настанявани в турски семейства, приемали исляма, научавали езика и строго спазвали мюсюлманските обичаи.
Казват, че когато навършели 20 години, били подлагани на оглед, защото най-красивите и умните постъпвали в дворцовата гвардия, друга част попълвали еничарските отряди, а останалите били продавани като роби.
Отраснали в чужда среда, без спомен за роден дом, те били възпитавани сурово и в преданост на султана. При военни действия еничарски отряди били начело, пред войската на султана.Често били използвани за събиране на ,,кръвен данък”.
Легендата разказва, че една жена от село Еркеч- Бургаско решила да спаси детето си. Когато турците дошли до дома, за да вземат момченцето-тя отказала да го даде . Заплашили я, че ако и на следния ден не предаде детето, те ще го заколят. Жената им отговорила, че сама ще направи това. През нощта тя извела малкия от селото и го скрила. Заклала петел на прага на къщата и с кръвта му напръскала вратата и стените. Когато на сутринта дошли турците, останали изумени от гледката и смаяни от постъпката на майката. Напуснали селото и вече не идвали за ,,кръвен “данък от хората на Еркеч.
Това станалоени на 2 февруари. Всяка година на този ден жените, които имали малки момченца започнали да колят петел като дар за спасението на децата. Денят бил наречен Петльовден.
В наши дни 20 февруари, според Григорианският календар е Петльовден,
Различни са имената за този ден и ритуалите, изпълнявани в различните райони на страната.
Най- характерно е, че семействата с мъжка рожба трябвало да направят курбан от петел за здраве. Приготвяли пита. Напълвали бъклица с вино. Жените се събирали в ,,Бабата”/акушерката на селото/ и се забавлявали до късно през нощта.

Преживяното от народа ни е намерили място в песните, легендите и творчеството на съвременните автори.Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+