Животът не е…

medium_10255423_262172607294817_8788199219959748873_n

Животът не е поредица от  и… и… и…

Животът е поредица от  или… или… или….“.

Една мисъл от книгите на Джон Стайнбек.

Той е сред малцината титани на писането, който променя съвременната литература с творбите си „На изток от рая”, „За мишките и хората”, „Гроздовете на гнева”, като всички тези творби представят живота на американците от средната класа.

Джон Стайнбек е роден в Салинас, Калифорния. Баща му е от немски, а майка му от ирландски произход. Майка му е тази, която го насочва към книгите. През 1919 г. американецът завършва гимназия, след което следва морска биология в Станфордския университет до 1926 г., когато напуска без да завърши. Заминава за Ню Йорк, където работи различни неща, докато преследва мечтата си да стане писател.
Първият му роман “Златната чаша”, посветен на капера Хенри Морган, излиза през 1929 г. Шест години по-късо е големият му успех сред критиците с романа “Тортила флет”.

Стайнбек започва да пише поредица „Калифорнийски романи“ и произведения, посветени на пясъчните бурии, в които разказва за обикновените хора по време на Голямата депресия – “В неравна борба” , “За мишките и хората” и “Гроздовете на гнева”. През 1939 г. “За мишките и хората” е филмиран с участието на Лон Чани Младши в ролята на Лени и Бърджис Меридит в ролята на Джордж.

„Гроздовете на гнева” е роман, който се смята за класика на миналия век. С него Стайнбек печели „Пулицър” през 1940 година, по книгата е създаден и филм с участието на Хенри Фонда.

През 1962 г. писателят печели Нобелова награда за летература за „реалистичното си и творческо писане, комбинирано с чувство за хумор и остри обществени възгледи”. Само две години по-късно получава и Медал на свободата на САЩ. Големият американски писател умира през 1968 г. заради болест на сърцето.



Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+