Къщата на вещиците

“Всяка вещица на млади години е била фея”, а на още по-млади сигурно крехка силфида. Любима мисъл на един мой колега, но какво ли пък той разбира от магии. Сигурно не е чувствал никога влечение да се опитва да пробие слоя облаци с поглед и да извика слънцето. Нито е искал да призове с мисъл някоя птица или е имал натрапчивата нужда да забърка смеска от гъбки-пънчушки, зъбки на прилеп, две щипки пърхут и чаша разгазирана бира, за провокиране на садо-мазо-сънища (СМС-и).

А на вас не ви ли се е случвало да ви “нападне” интуицията, или в състояние на изключително излъчване на положителна енергия изведнъж да се окаже, че сте помогнали на любим човек, като сте му излекували главоболието или лошото настроение?

Или пък да се окажете внезапно на точно определено място, в точния момент, сякаш сте се придвижили с персонално возило на дълга дръжка, предназначено за джиткане ниско над тополите. Екологосъобразно, паркира се навсякъде, от него паяците неистово се боят и най-много някой от WOLF да ви го прибере и да го използва за далеч по-прозаични цели.

С други думи, искам да кажа, че магическото съществува около нас (и в нас). Затова ми се ще тук да нахвърлям отвреме-навреме кадри с уловени следи от магическа активност, къде с усмивка, къде насериозно. Хич и не знаете кога и къде около вас ще вземе да се извърши някое вещерско събитие, та трябва човек да е подготвен. Особено мъжете! Не, че от тях няма магьосници! Ооо, има и още как. Някои от тях даже имат документ за правоуправление на МЕТЛА (Mагьоснически Eдноместен Tелепортационен Летателен Апарат). Вещиците използват удобствата на класическия тип, но маговете предпочитат тези с пластмасови елементи, защото обичат често да ги разкостват и пак да ги сглобяват.

Мъжете-магьосници преминават специални курсове по светкавично изчезване при високи температури (в напечена ситуация), забъркване на отвари тип “каши”, а някои са носители на орден “Ръцете ми пречат”, поради привикване към използването на магически помагала тип “клавиатура” и прекомерна употреба на магията “клик-клик”.

За мъжете-вещери друг път, сега на въпроса къде живеят вещиците? Навсякъде! Спасение от тях няма, няма и отърване ако случайно (не дай си боже!) сте сгазили лука, гъбите-пърхутки, гарванския лук, кукувичето грозде или друго растение от градинката на някоя вещица. После има да си получавате СМС-и, докато не възстановите щетите, чрез трайни насаждения от незабравки или грамофончета – за да не забравяте случилото се и за заглушаване на виковете по вас.

По принцип, вещиците са с доста променлив характер, който силно се влияе от цвета на небето, температурата, положението на слънцето и атмосферното налягане. Важно е да се знае дали една вещица е бяла и добра, ако е решила да лети, защото това определя скоростта на возилото. Не е все едно да ви сгази вещица в отвратително настроение, поради упоритостта на слънцето да се крие зад облаците, или такава в палаво настроение, от което само космите ви ще настръхнат.

А те летят доста, защото си живеят сред невещерите, но щом им писне, яхват метлата и палят към някое скрито вещерско гнездо, хралупа или къщурка. За сведение, къщите на кокоши крак вече не са на мода, откакто корабите на Синдбад разпространиха птичия грип сред роднините на птицата Рух. А и липсата на мазе при този модел взе да изнервя вещиците, склонни да не изхвърлят бракувани предмети с изтекъл срок на магигодност. Какво да ги правиш – и сред тях има сантиментални! До такава степен, че решават да си вградят някои особено скъпи спомени в стените.

Повечето вещерски къщурки са скрити, а някои за по-голяма здравина са направо вградени в по-големи къщи, като матрьошките! До тях може да се стигне само като се разчовърка голямата къща. Любопитни вандали такива!

В едно вещерско гнездо винаги има стая за приемане на пациенти. Освен, че тук се справят с кокоши трън, ечемик, лунички, и пр. образувания по различни телесни части, най-често в такива кътчета се лекува лошо настроение, депресия, ниско самочувствие (или пък вирнат нос), скрояват се и се лепят усмивки.

Банята е свещено място в къщата на вещиците. Водата, като един от основните елементи на материята, е и основна съставка на редица магии. Както и средство за развалянето им. Ама това и вие го знаете! Дори и най-неопитните феи знаят, че като страдат от понижено самочувствие, е най-добре да влязат светкавично в банята. Е, в баните на вещиците няма да намерите много украшения, гумени играчки, шишенца, чесалки и бърсалки, но светлината винаги е необикновена. Ако има и водопад – още по-добре!

Неизменна част от вещерското гнездо е огнището. Как иначе да се приготвят най-лековития чай с дъх на опушен таван и мед от борови шишарки, да се запекат рибешки главички и гръбначета или да къкрят на бавен огън от дъбови дънери всичките тези отвари, които ги пише в рецептурника.

Аз отдавна си мечтая да надникна в тази дебела книга, но да видим дали ще успея…
И за да завършим картинката, пред всяка вещерска къщичка непременно има по една лампа – да показва пътя на стопанката, ако реши да закъснее. По възможност трябва да е в клоните на дърво с мека дървесина, та да може да осигури безаварийно кацане, в случай, че спирачките на возилото откажат. Помислили са за всичко!

Сега паля прахосмукачката и изчезвам, преди да са надушили, че издавам тайните им и … да ме изключат от редиците си. ;)





материал на http://blog.choku-geri.net

 

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+