Кой и кога е живял на Антарктида?

З%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b86наете ли кой е Пири Реис?
Личност, чиито картографски материли поставят много въпроси за миналото на Земята и нейното население, а днес с помощта на модерните технологии някои от загадъчните факти започват да се разкриват и да се превръщат в отправна точка за нови теории.
Истинското име на турския картограф и мореплавател е Хаджи Мухиддин Пири инб Хаджи Мехмед. Роден между 1465 и 1470 година. Казват, че неговия чичо бил пират в Средиземно море и Мухиддин прави плавания с него като участва в нападенията на Сицилия, Сардиния, Корсика и други европейски брегове. По- късно чичото- Кемал Реис, става капитан на боен османски кораб и заедно с него е и Хаджи Мухиддин. След като чичото умира, племенникът остава на служба във флота и расте в служебната йерархия, като достига до капитан на Османския суецки флот след 1528 година.
През всичките тези години той има възможност да пътува из ралични морета, да вижда различни народи и това по-късно намира място в неговата книга, която нарича ,, Морска книга” и най-важното, което прави: чертае карта на света такъв, какъвто е бил по негово време. Именно тази карта създава и днес много недоуимения и поставя много въпроси пред съвремннната научна мисъл.%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8
,,Морска книга” е истински научен труд, написан в стихове. Там са описани ветровете, ураганите, историческите и географски особености на континентите, както и постиженията по онова време на най-добрите мореплаватели и морски открития, направени в онези години.
В картата е показан целия басейн на Средиземно море, Егейско море, показани са африканските брегове и има ръкописни надписи. Картата е толкова прецизна, че имало кртък момент, когато учените предполагали, че тя е дело на извънземен разум. Причината била, че тя не само много точно показва обектите, но очертавала дори и бреговата линия на Антарктида, като посочвала планински вериги, върхове, реки и равнини, които имало там. През 1957 година, след поредното изследване на картата, учените се произнесли, че тя чератае места, които до този момент не били известни, защото Антарктическите планини били открити едва през 1952 година чрез ехолокация. %d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b89Когато започва сателитното проучване на Земята, учените били още по-изненадани, защото върху картата на Пири Реис има места, които е възможно да бъдат видени само отгоре, от голяма височина. В наши дни снимки от дистанционно сондиране от мисията IceBridge на НАСА в Антарктида сочат съществуването на древно човешко селище, лежащо под впечатляващите 2,3 километра лед. Може би Антарктида невинаги е била покрита с ледена покривка? Дали големият мореплавател е бил там и е общувал с тези хора? Намерените в двореца ТОКАПЪ карти и атласи на Пири Реис, сега се съхраняват в Националната берлинска библиотека.
Съдбата обаче не била твърде благосклонна към този пират и капитан на кораб, който направил нещо, което и днес не може да бъде разбрано как е сторено без наличие на специални уреди, сателитни снимки и възможностите на съвремнните компютри, защото той бил обезглавен около 1555 г в Кайро , тъй като прави грешка при управлението на флотата, която му била поверена.

А за любителите на компюърни игри- има игра, в която става въпрос за Пири и неговите плавания.
ръкаИГРА -ПИРИ РЕИС




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+