5 неща, които не знаете за котките

66099

Сигурно има още 500, но засега толкова!

Със сигурност котка никога няма да спечели приза “най-добър приятел на човека”, но не изглежда това да има някакво значение за тях. На мъркащите писани просто не им пука дали ги приемате като мил любимец или като досаден диктатор в къщи – важно е вие да бъдете послушни и навреме да сервирате закуската (обикновено към 6 сутринта!), редовно да сменяте тоалетната им и да се отзовавате всеки път, когато искат да ви заведат до повърнатото на килима!

Ако изпълнявате точно нарежданията им, има голяма вероятност да се окажете обект на безграничната котешка любов – т.е. вашата писана ще ви позволи да я галите, прегръщате и решете, а когато е на кеф, може и да ви помърка малко на корема. Е, позволи ли ви и да спите до нея в леглото, което наричате ваше, значи наистина много, ама много ви обича и ви има безкрайно доверие!

554411

1. В света има около 70 породи котки, но всички те сапроизлезли от 5 вида диви котки, обитавали земята преди милион години: Сардински рис, Европейска дива котка, Азиатска дива котка, Африканска дива котка и Субсахарска африканска дива котка. В древен Египет котките са били свещени. Отглеждали ги заради инстинкта им да убиват змии и мишки, смятало се, че носят благодат и спокойствие в дома, а някои дори били мумифицирани след смъртта им.

Египтяните възприемали котките като земно превъплъщение набогинята Бастет. Съществувал закон, според който при пожар в къщата котката трябва да бъде спасена възможно най-бързо. При смъртта на домашна котка цялото семейство трябвало да спазва траур – мъжът не се бръсне определен период от време и посипва главата си с пепел, жената разголва гръдта си. А ако човек – неволно или умишлено, причинял смъртта на котка, го очаквало смъртно наказание.

88099

2. Котките по света са отговорни за превръщането на 33 вида птици в изчезващи. Просто котките са много, твърде много и добре приспособени за живот в града. Виждат еднакво добре на тъмно и на светло, различават и могат да комуникират с повече от 100 различни звуци (за разлика от кучетата, които ползват само 10). Мустаците им са много чувствителни и с тях котките определят дали могат да минат през даден отвор или не.

Могат да скочат на 5 метра височина от място, както и да оцелеят при падане от няколкостотин метра. Митът за 9-те котешки живота е възникнал именно, защото котките многократно са доказвали, че могат да оцеляват сякаш на магия – падат от висока, изплуват от опасни води, спасяват се сами от пожари и т.н.

775544

3. Противно да популярното схващане, котките не обичат мляко. Докато са малки котенца, храносмилането им е пригодено да се справя с котешкото мляко, но ако по някаква причина майката не може да кърми бебетата си, не е добре да им давате краве мляко, дори и обезмаслено. Както и на възрастните котки, млякото им причинява болки в стомаха и метеоризъм. Затова, ако намерите малко коте и искате да се грижите за него, купете му специално, адаптирано за котета мляко и всичко ще е наред!

Освен това, котките не обичат сурова риба, както и миризмата на цитруси, особено портокали и лимони.

886644

4. Котките прекарват 70% от живота си в сън. Сетивата им обаче продължават да отчитат звуци и миризми. Което обяснява защо мъркащите питомци са способни да скочат на крака, за да хванат някоя мишка или да поискат от месцето, което приготвяте. И още нещо – котките могат и да сънуват, точно като вас!

5. Котките могат да лекуват, да предсказват смъртта, а някога са вярвали, че могат и да възкресяват мъртви. И наистина, свръх сетивността на тези животни ги прави отлични диагностици. Котките усещат повишената температура в болната зона на тялото ви и е много вероятно да усетите вашата писана да се намества за следобедна дрямка точно върху счупения ви крак или друго болно място. Доказано е, че монотонното котешко мъркане наистина успокоява възпалителни процеси, може да ви отърве от главоболие, менструални болки и колит. освен това, котките усещат, ако стопанката им е бременна! Може би го знаят дори преди нея, просто надушват промяната в хормоналния й статус.

Все пак, не разчитайте за всичко на лечителските качества на котката – потърсете лекар, ако котката ви се държи странно край вас, докато се чувствате зле. Да знаете, че епизодът от „Д-р Хаус“, в който пациентка твърдеше, че котката й предсказва смъртта, не е съвсем художествена измислица. Такава котка наистина съществува. Казва се Оскар и се използва с терапевтични цели в Център по рехабилитация и грижи в Род Айланд (най-малкият щат в САЩ). Когато почувства, че някой от пациентите е в края на дните си, Оскар се настанява в леглото му. Обикновено след няколко часа нещастието се случва и котаракът тихо напуска стаята. Зловещо, нали?

А древните египтяни вярвали, че ако някоя котка много обича стопанина си, тя може да му даде някой от 9-те живота, които и се полагат и да го възкреси.





материал на 6633

 

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+