Черен петък

Черен петък тази годинa започва%d0%bf%d0%b0%d0%b7 по различно време за различнив вериги и фирми.

,,Черният петък”  идва като идея и търговска традиция  от   САЩ.
Това е ден,  в който магазините в тази страна предлагат големи намаления на своите стоки като отварят по-рано от обикновено, а големите вериги започват да работят от полунощ.
За първи път Черен петък е обявен през 60те години във Филаделфия и бил вариант за търговците да се оттърват от стоките си, за да заредят нови продукти за предстоящите Коледни пазарувания.
Желанието на хората да се сдобият с мечтана стока на ниска цена предизвиквало струпвания от много хора в магазините и създавало затруднение на полицията, която във всеки такъв ден от следващата година трябвало да отпраща все повече свои служители, за да осигурят ред и спокойствие в магазините и по улиците на селищата. Нарекли за себе си този ден ,,Черен петък” и така дали име на деня за големи търговски отстъпки.  Собственици на големи вериги пък разрешавали този ден за почивка на своите служители, за да могат и те  да пазаруват.
Статистиката показва, че всяка година на Черен петък финансовите постъпленията за търговците са все по-големи. Но е забелязана и друга тенденция: създала се истерия у хората, която започнала да причинява и стрес. Това довело до призив от различни организации да се превърне Денят в покупки в Ден без покупки.
У нас Черен петък се прави в последните години и започва да получава все по-голяма популярност.

А дали носи печалби за търговците?

лили

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+