Нашите учебници

До СТУДЕНТ МИСЛИвчера времето беше прекрaсно и аз имах навика преди работа да сядам в детската градинка до училището, зa да си изпия кафето от автомат и да се люлея на някоя люлка. Така хем усещам природата, хем се настройвам за работа. Няколко пъти на люлката до мен сядаше и едно младо момиче. Така един ден се заговорихме.
Аз мислех, че тя е ученичка от гимназия, но се оказа студентка втори курс по програмиране. Като чух специалността, веднага поведох разговор с момичето за различни програми и компютърни платформи, за анимация и т. н.

Заговорихме и за студентската учебна подготовка. Момичето сподели, че характерът на специалността я задължава по определени предмети да присъства на лекции и упражнения, защото не би могла нито да се подготви сама, нито да използва информация от интернет…

Изведнъж заговорихме за учебниците, които ползват студентите. Младото момиче каза, че учебниците, написани от български преподаватели са такива, че много трудно се разбира основното. За сравнение тя ми сподели, че използва английски учебници и била изненадана от това как понякога толкова сложни неща, били казвани толкова просто, че да може всеки да ги разбере. И така заговорихме за учебниците в средното училище. Тя сподели, че са трудни за четене, че не казват просто важните неща, че понякога четеш, четеш, за да разбереш за какво става въпрос.
Това сподели момичето .
Замислих се..

Защо нашите книги, от които децата трябва да черпят важната информация от първа ръка са толкова сложни, пълни с много сведения, казани сложно на стил, който отблъсква учениците.

Самата аз нямам представа от учебниците в среден курс и учебниците за съвременните студенти, защото от години работя с учебници за началното училище и какво откривах и преди и сега.

Думи, които вече са извън речника на повечето хора и това понякога ми налага да отделям време за ,,превод”.

Понятия, които са записани в урока- елементарни, но се оказва, че децата не ги осмислят.

Понякога информацията вече не е актуална на времето, а урочните знанията трябва да бъдат поднесени забавно и интересно, просто и практически обосновано. Научните понятия да са вплетени в нагледни,житейски примери.3454
И пак се питам:

Как англичаните правят своите учебници, че любознателните български студенти да търсят информация там.

Не може ли съставителите на българските учебници да използват техния опит, защото ученето трябва да развива мисленето ,знанията да са проверени и да се прилагат в практиката, за да се превърнат в умения, които ще донесат на своя притежател житейски успех.

В последните години все се говори за такива учебници, но аз виждам колко малко са авторите, които са одобрени,  направили адекаватно на детското мислене днес учебници и помагала. Мога да посоча и издателство, което има такиwа учебници, ама хайде да не иmправя реклама…Ние началните учители ги знаем кои и кое са те…  Добре, че ги има,  въпреки огромната борба за надмощие на издателства, коклективи и работни екипи.

 И да вметна, тези издателсва и автори правят и добри книги за учителите, които са пътеводители за младите колеги.
лили

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+