Семейните скандали- 4 причини и няколко изхода

https://www.art1a1d.comПротивно на меродавното мнение семейни скандали не са знак за успешен брак. И противно на общоприетото схващане, тава че няма караници не означават липса на различия. Това означава, че една двойка може да е намерила по-разумен и ефективен начин за разрешаване на конфликтите си.

И така, какво е естеството и причините на семейните кавги, статистическите данни показват че те присъстват при всяка четвърта от пет двойки.

Причини за семейните кавги

Има четири основни причини за семейни скандали. Разбира се, това са най-честите причини и списъкът не е предназначен да бъде окончателен и пълен.

1. Различни ценности. Това е една от най честите причини. Ако най важната ценност в живота ви е семейството, а най важната на вашия съпруг е работа, това може да се превърне в основна причина за кавга с него.

2. Неоправдани очаквания. Ако съпругът очаква след завръщането си от работата да го очаква топла храна, но не намира нищо това се превръща в още една причина за семейна кавга.

И това е един много прост пример. Кавгата с мъжа обикновено е по друг повод – той е забравил някои важни дати (рожден ден, годишнина или първата целувка, в най-лошия случай датата на сватбата). Не забравяйте, че в този случай вашите очаквания, не са може би като на вашата половинка. За съжаление хората все още не са се научили да четат мисли и да предвиждат всяко желание.

Мъжете … не могат да знаят това, което жените искат – жените трябва да говорят за това което желаят.

Джон Грей- “Мъжете са от Марс, жените от Венера”

3. Разлика в образованието. Вашето образование, религия, етническата принадлежност, могат също да доведат до скарване с любимия.

Тази разлика е най-забележима когато една жена, работещи на ръководна позиция която заема позицията на “кучка” в работата започва да прилага този стил на поведение и у дома. Мъжете също обикновено го правят. И тук семейна кавга отново е неизбежна.

4. Невежество и липса на способност за справяне с конфликти. Ако не знаете как да разрешите конфликта, или не искате да го завършите, той няма да спре от само себе си. Така се вреди не само на двойката, но и на децата. Как ще им се отрази това? Възможност за предотвратяване на конфликти или просто умението да се прекратяват – това е най-ценното умение в живота.

Но все още има много причини за кавги в семейството:

излишната женски ревност;
постоянна намеса в разговора (това не се харесва на мъжете);
обтегнати отношения с родителите на половинката;
пари (вечния проблем!) и много други.

След като сме установили основните причини за семейни скандали, бих искал да поговорим за конкретни сценарии за конфликти.

Сценарии за развитието на семейната кавга

https://www.art1a1d.com1. Не обръщане внимание на конфликта. Спорен сценарии водещ до задънена улица. Ако имате склонност да игнорирате един аргумент, с надеждата, че причината ще изчезне, трябва да сте наясно, че при сериозен конфликт това не работи. Ако искате да изгубите връзката си , заради кавга, това си е ваш избор. Да заровиш главата си в пясъка, и да не се опитваш да намериш решение на проблема, това е началото, а и в случай на нова връзка, това ще се повтори.

2. Избягване на скандал. Вие се опитвате да се приспособи към другия човек и потискате желанията си? Избягвате всяка кавга, само за да се избегне конфронтация – това е временно отлагане. Конфликт няма да си отиде, но чувството на унижение и обида ще продължи дълго.

3. Компромис. Това е един типичен печеливш сценарии, в който и двете страни имат полза- когато те са готови да правят компромиси. Но подобно сътрудничество работи само когато хората се доверяват един на друг, и е единственият начин, по който може да се стигне до взаимно изгодно споразумение. Ако след спор сте загубили доверие, тогава няма да повярвате, че един човек отива на масата за преговори, за да се сложи край на конфликта между вас.

Въпреки това, ако доверието е налице, този сценарий позволява семейната кавга да бъде най-добрият начин да се избегне сериозен конфликт. Когато, след кавга двете страни заедно започна да общуват и да се доверят един на друг- тогава единственото е възможно окончателното уреждане на конфликта.

Сега, когато знаем основните причини за семейни кавги, сценариите за тяхното развитие, трябва да разберете как да ги избягвате, а когато са неизбежни -как да се държат след това.





материал на http://www.jivot.info

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+