Три впечатляващи български училища

15643397348481Днес ще ви разкажа за три български държавни училища, в които работят чудесни екипи от професионалисти, които с много себеотдаденост и хъс са успели да ги превърнат в места, в които децата наистина се чувстват добре, ходят с желание на училище и възприемат ученето по-скоро като игра, предизвикваща хубави емоции и вълнение, вместо обичайното напрежение и стрес.

Средно училище „Христо Ботев” във Враца е създадено още през 1822 г. като най-старото светско школо в Северозападна България, а от 1847 г. е класно училище. Днес то е управлявано с много всеотдайност и енергия от директора му Виктор Кръстев, направил от него едно изключително модерно учебно заведение. Училищният екип непрекъснато печели проекти и финансирането от тях влага в изграждането на впечатляваща материална база. В резултат на това СУ „Христо Ботев” има кабинет по история, в който пристъпваш сякаш попадаш в истински исторически музей, кабинет по химия, който е една съвременна лаборатория, кабинетът по география те пренася направо в сърцето на нашата Вселена, а кабинетът по биология разполага с невероятни пособия и експонати сякаш една сбъдната мечта.

1564339829HRMs

Също такова училище-мечта има в Карнобат. СУ „Христо Ботев” с директор Иван Стоянов е място, от което учениците не бързат да си тръгнат след последния учебен час. Атмосферата и обстановката са толкова приятни и предразполагащи, че децата с удоволствие прекарват времето си там. Но това не е всичко – истинският отговор на въпроса какво ги задържа в училището и след часовете е, че им е предоставена възможност да комуникират с техните преподаватели по начин, нехарактерен за нашите училища, в който комуникацията тече еднопосочно във вид най-често на нареждания от учителя към ученика. Тук идеите на децата наистина биват изслушвани и чути.

Друг съществен момент е, че в карнобатското училище не бягат от високите технологии – напротив, използват ги активно, но не като средство, целящо да замени учителите, а като необходим инструмент, който подпомага и облекчава учебния процес, правейки го същевременно интересен и забавен. Например в кабинета по природни науки децата учат на таблети и с макети на човешкото тяло. По другите предмети също работят на мощни лаптопи, сами програмират и правят анимации. Като следствие от всичко това учениците учат с желание и постигат високи резултати.15643877928j2J

Няма как да не бъде отбелязан още един факт – в училището учат две деца с увреждания, за които е изграден асансьор, с който да имат достъп до всички етажи. Нищо, че тези деца са само две на фона на общата бойка от над 800 ученици. Защото училищният екип отдавна е разбрал, че осигуряването на спокойствие, комфорт и внимание към всеки учащ е в основата на постигането на добри резултати и прави всичко по силите си всяко дете да се чувства обгрижвано.

Първо основно училище „Никола Вапцаров” в Берковица с директор Катя Василева също се нарежда сред тези училища бели лястовици. Обстановката отново е направена с мисъл за децата – цветни мебели, меки барбарони за почивка, люлки в коридорите, стени, по които може да се рисува с тебешир без да ти се скарат. А когато децата поискали да имат животни, за които да се грижат, бил изграден терариум с игуани, риби, змия и папагали, за които класовете се редуват да поемат дежурство. Освен това на децата е предоставена рядката възможност да изучават предмети като бродерия, тъкане и грънчарство, а в междучасията никой не им забранява да снимат с телефон или лаптоп клипчета, което е повод за много забавления.

Примерът на тези три държавни училища показва, че когато ръководството в тях е дейно и работи със сърце, е възможно да се постигнат впечатляващи резултати. И учениците да бъдат стимулирани да разкрият целия си потенциал и да обикнат науката и ученето за цял живот.

Снимки: Фейсбук страници на училищата

материал на http://uspelite.bg/

автор: Елена Страхилова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+