Испанските градове в потрес от …

изтеглен файлГрадовете в Испания са в потрес от нашествието на електрически скутери, които в последните месеци плъзнаха по тротоарите из цялата страна. Возещите се на тези машинки се чувстват добре, но движението им нерядко става проблем за пешеходци и шофьори.

В Мадрид общественото мнение е разделено на две относно електрическите скутери.

Те са там от началото на август благоадрение на калифорнийската Lime. За разлика от схемите за споделени велосипеди, които обикновено се оставят на докинг станции, скутерите са „бездомни“ – возещите се могат да ги вземат от произволно място и да ги оставят на произволно място. Желаещият да кара скутер може да намери най-близкия такъв чрез смартфон, да го отключи и да го използва срещу определена такса.

В Мадрид скутерите на Lime – които вече са използвани над 100 000 пъти – се толерират от кметството заради намаляването на замърсяването на въздуха. Ала скутерите често се оказват „паркирани“ на места, където пречат на пешеходците – по тротоарите.

Освен това возещите се на скутери нерядко стряскат хората, а понякога даже продучават безрасъдо бързо край ппешеходците.

Опасни стават скутерите и за шофьорите на автомобили. Миналият месец стана хит видеоклип, който показва двама души, включително дете, с маски на лицета, да се двицат със скутер по магистрала близо до средиземноморското пристанище Валенсия.

images (1)„Те не зачитат нищо. Нуждаем се от правила. Това е лудост, те се возят по бус-лентите, пресичат рязко пред колите“, казва 59-годишният таксиметров водач Фернандо Собрино. Скутерите щъкат по тротоарите без никакъв контрол, оплаква се Хосе Мануел, 55-годишен продавач. „Може да бъде блъснат отзад, както ми се случи онзи ден“, добавя Мануел, докато се насочва към Гран Виа – най-натоварената търговска улица в центъра на Мадрид.

„Движиш се наоколо бързо, можеш да посетиш повече места. Отпускащо е и лесно за използване“, казва 58-годишната Моника Родригес, дкаото се вози из парка Ретиро. Тя е един от доволните потребители на услугата. Жената обаче също признава, че недбросъвестните потребители могат да бъдат „опасни и дразнещи за хората, които вървят пеш“.

Сега много от градовете в Испания замислят ограничения и забрани за скутерите. Очаква се Валенсия да забрани движението им по тротоарите. Мадрид пък готви нов план за градска мобилност, който да регулира движението на е-скутерите. Барселона неотдавна забрани движението на лични скутери по тротоарите.

Това е започнало да става в Испания от миналата годиа-2018. Такива проблеми започват да назряват и в други развити държави.

У нас сега ще започне масовата учпотреба на тези толкова удобни, екологични и различну модели средства за придвижване. Дали ще имаме испанският проблем- не мисля, защото у нас не остана много население …

Дано не съм права!




материал на https://greentech.bg/archives/76719

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+