Варна- любопитно за столицата на морето ни

https://www.art1a1d.com/2019/07/17/varna-lubopitno-amp-on/Красив морски град, предпочитан за живеене от много българи и любим за почивка на туристи от страната и чужбина. Това е Варна- морската столица на България. Място, което впечатлява с история, култура, природа и много забележителности в околността. Някои от красивите плажове в близост до града привличат хиляди туристи в летните месеци. А морската градина е любимо място за разходки на варненци и хора от цялата страна, особено през по-топлите дни.
1. Във Варна приключва последният кръстоносен поход Битката във Варна, която е известна и като “битката на народите”, се състои на 10 ноември 1444 г. В нея участие вземат различни европейски народи. След битката изцяло се променя съдбата на Европа. Смята се, че именно тогава християнска Европа прави последен организиран опит да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди. В битката участие взема обединената европейска армия, водена от полско-унгарския владетел Крал Владислав Варненчик и трансилванския Янош Хунияди. Срещу тях са еничарите и спахиите на Султан Мурад II. Резултатът от битката е османска победа, след която Балканите стават част от Османската империя за близо пет века.

https://www.art1a1d.com/2019/07/17/varna-lubopitno-amp-on/2. Забележителните Римските терми във Варна са четвъртият по големина подобен комплекс в Европа Едно от най-интересните места в морската ни столица, които задължително се посещава от туристите, са Римските терми. А знаете ли, че те са четвърти по големина в Европа и първи на Балканите? Те представляват археологически останки на някогашните обществени бани на древния град Одесос. Построени са през II в. и са били ползвани за около 100 години. Смята се, че те са били обществено място, където местните са се събирали са говорили за живота в града. Римските терми са отворени за посещение и всеки, който пожелае може да се разходи из останките на древни съблекални и басейни.

images3.Варненският делфинариум е единствен на Балканите Едно от любимите места на малки и големи, където може да видите делфини от близо и дори да плувате с тях. Това е Варненският делфинариум, който всъщност е единственият по рода си на Балканите. Той отваря врати през 1984 г. и бързо се превръща във важна опорна точка на туризма в региона. Най-интересната атракция е шоуто с делфините, които впечатляват много варненци и туристи. Сградата на Делфинариумът също е много интересна и забележителна, със своята футуристична визия със стъкло и алуминий.

4. През 1929 година, по време на една от най-студените зими, Черно море замръзва Точно преди 90 години, температурите във Варна падат под -23 градуса. Смята се, че това е една от най-студените зими. Лед с дебелина до 30 см сковава заливите. Черно море във Варна замръзва и това кара дори редакцията на тогавашния вестник „Варненски кореняк“ да пише за това: „Зимата, която започна първата четвърт на януари настоящата година и продължава през февруари е една от най-лютите, каквито зими стари люде не помнят да е имало с десетки години. Действително, че настоящата зима, която прекарваме, е от незапомнените. Тя е обхванала цяла Европа, дори и топли страни. Големите студове придружени със силни снежни виелици, нанесоха грамадни загуби. Студовете са толкова големи щото Черно море замръзна.“Движението на корабите по цялото Черноморие е буквално парализирано. Варненското езеро също било сковано от лед, като дебелината на покривката била толкова голяма, че съвсем спокойно езерото можело да се прекоси от каруци.

5. Музеят на медицината във Варна е единственият на Балканите Още нещо, с което морската ни столица може да се гордее е, че си има единствения по роди си Музей на медицината на Балканите. Ако все още не сте го посетили, съветваме ви да го направите. В това уникално място може да видите как се е развивала българската медицина от Античността до Ренесанса, както и промените в лечението, които настъпили след Освобождението. Музеят се състои от три зали, в които ще откриете кости и черепи на местни жители от V-ото хилядолетие пр. Хр., много традиционни лекарства, лечения и дори уреди, използвани от лекарите в България.

 morska6. Варненската морска градина е най-големият подобен парк на Балканите Едно от любимите места за отдих и разходка на варненци и гости на града е Морската градина. А знаете ли, че тя е най-големият парк на Балканите и е обявена за произведение на парковото изкуство? Тя е задължителна спирка за туристите, тъй като в нея се намират много забележителности – Природонаучният музей, Зоологическата градина, Делфинариума, Аквариума и Военноморския музей. В Морската градина има и детски кът, където децата да се забавляват, докато родителите им си почиват и пият кафе.

7. Варненското златно съкровище е най-старото в света Πpeз 70-тe гoдини нa ХХ вeĸ близo дo Bapнeнcĸoтo eзepo e oтĸpитo нaй-cтapoтo oбpaбoтeнo злaтo в cвeтa, ĸoeтo билo нa възpacт oт oĸoлo 7000 гoдини. Значимите находки могат да се видят в Археологическия музей във Варна, както и в Националния исторически музей в София. Гордост за града е, че експозицията е пътувала до САЩ и Япония, поради големия международен интерес.

8. Аспарухов мост е един от най-големите на Балканите Внушителният мост, който свързва Варна с квартал “Аспарухово”, наричан от варненци “Аспарухов мост” е сред емблемите на морската ни столица. Той е дълъг почти 2 км. и може да издържи на трафик до 10 000 превозни средства на ден. Той всъщност е сред най-големите на Балканите.

9. Първият шампион на България по футбол е от Варна Още една гордост за морския ни град е местният отбор “Владислав”, който за първи път печели титлата през 1925 година. Отборът е съществувал самостоятелно в периода 1921 – 1945 г. Той е бил сред най-силните родни отбори до Втората световна война. Още по-голяма гордост за отбора е, че той става шампион на България не един , а цели три пъти, също така е трикратен носител на Царската купа.




по материал на https://www.actualno.com

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+