Примерът на ,,Lego”

imagesРовейки се за нещо интересно, с което да запълня полезно  времето на учениците, реших да надникна в едно гарантирано вдъхновяващо пространство – ТЕD.com. И не сбърках. Щом изгледах 6 минутното видео на Хилел Купърман си казах – „Това е! ЛЕГО ще бъде моята тема”. Още преди това бях решила да се разровя в полето на мотиваторите, но не точно конструктор визирах като обект на моето изследване. Както и да е. Лего не е просто мотиватор, ЛЕГО е религия, ЛЕГО възпитава поклонници и се грижи за тях!

Датската марка съществува от 1932 г. и с всяка година става все по-обичана. Повече от 400 млн. деца и възрастни играят с ЛЕГО конструктори, като марката се продава в 130 държави по целият свят. Прецизността на изработка на елементите допуска отклонение не по-голямо от две хилядни от милиметъра (0,002мм.), което неминуемо говори за стриктното качество, характерно за бранда.

ЛЕГО е изключително позитивна компания, която се грижи за интелектуалното развитие и за интелигентното забавление на малки и големи. Подтиква към експериментаторство и в същото време самата тя не спира да експериментира.

Към момента ЛЕГО има няколко основни направления, сред които са комплектите за най-малките (LEGO DUPLO), стандартните тухлички на (Creative Building),

тематичните комплекти, базирани на конкретна история (замък, летище, полиция и пр. в това число и BIONICLE), конструкторите за когнитивни роботи (MINDSTORMS NXT)(успешен проект с медийната лаборатория в института по технологии в Масачузетс, САЩ (Media Laboratory at the Massachusetts Institute of Technology, USA) както и

специализирани комплекти за образователни цели (LEGO Education).

От първите две ключови думи в ценностите на ЛЕГО Груп се подразбира, че всички техни действия се насочват към вдъхновяването на целевите им публики. Те мотивират жеста на покупка чрез подклаждане на такова силно вдъхновение и желание за творчество у децата и у възрастните, че трудно да могат да устоят на изкушението.

LEGO-80101-Chinese-New-Years-Eve-Dinner-Set-1024x514Компанията предприема целенасочени и последователни мерки за превръщане на клиентите си в последователи и поклонници.

ЛЕГО има едно от най-верните и силни почитателски общества в корпоративния свят и продължава да го развива.

Леголенд – увеселителен парк от типа на Дисниленд, но с много ЛЕГО тематика, ЛЕГО скулптори, ЛЕГО кубчета… с няколко думи пренася те в света на ЛЕГО.

По данни от от 2009 г. има 5 парка – в Билунд, Дания; в Уиндзор, Англия; в Калифорния, САЩ; и в Германия, където е създаден и първият по рода си LEGOLAND Discovery Centre.

ЛЕГО онлайн (LEGO.com) – през 2008 г. са регистрирани 18 млн. посетители месечно, като средно те прекарват около 14 минути в страницата на компанията. Тя е замислена като виртуално пространство, което освен онлайн магазин служи за споделяне на ЛЕГО опит, платформа за онлайн компютърни игри и галерия.

ЛЕГО Клуб (LEGO Club) – за деца на възраст между 6 и 12 години. Наброява повече от 3 милиона члена. Чрез ЛЕГО Клуб децата могат да си обменят снимки на любими техни постройки или да рисуват новите си проекти. На всеки 2-3 месеца участниците в този клуб получават специално списание, което се издава на английски, немски, френски и датски език. Също така получават право на достъп до клубния сайт на ЛЕГО. През 2004 г. в САЩ се създава LEGO Brick Master, който е предназначен за деца над 7 години и предоставя възможност за ексклузивни новини, по-голям асортимент на заниманията и достъп до специални ЛЕГО турнири, а също и директна доставка до дома на онлайн поръчките.

ЛЕГО ФАБРИКА (LEGO Factory) – www.LEGOfactory.com – cad програма за компютърно конструиране на ЛЕГО модели. След създаването на проекта може да се поръчат необходимите части за реалното му построяване или просто да се запази и разпечата. Целта на сайта е да покаже колко забавно е да строиш без ограничения. Там също така може да се видят вдъхновяващи неща и професионални съвети от дизайнерите на ЛЕГО и възрастните ЛЕГО фенове.

Вътрешна обиколка на Лего (LEGO Inside Tour) – два пъти годишно е възможно да се присъединиш към ексклузивното посещение на ЛЕГО Къмпани и да видиш места, които малцина могат да видят. По време на обиколката се провеждат срещи с инженери и дизайнери, разработващи моделите на марката.




автор : Антония Кондова

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+