Предяма-тайни и загадки за призрачното място

Разположен непосредствено пред входа на пещера на около 9 км. северозападно от Постойна, замъкът „Предяма“ /Predjama/ впечатлява с драматичното си разположение. На същото това място е имало замък още от 1202г., но замъкът, който виждате днес тук, датира от 16-ти век.Замъкът "Предяма"

Изграден в ренесансов стил той има таен тунел. Може би все още може да чуете звуци и стъпки в тунелите и в стаята за мъчение.

Замъкът, състоящ се от четири етажа, изглежда непревземаем. В осем зали на замъка са представени колекции от интересни маслени картини, оръжия, както и Пиета от 15-ти век. Замъкът впечатлява с интересни свои характеристики, като подвижния мост над бушуващата пред него река, както и дупки във входната кула, от където се е изливало нагорещено масло над нашественици, опитващи се да проникнат в замъка. Замъкът разполага още с дълбока тъмница, както и интересно ковчеже от 16-ти век, открито през 1991г. в мазето на замъка.

Последното било пълно с богатства. В замъка има и място, известно като „скривалището на Еразъм” – историческа личност, свързвана с този замък.

 Еразъм Лугер бил разбойник през 15-ти век, който подобно на Робин Худ обирал пътуващите през близката гора, като раздавал плячката на бедните.

Замъкът "Предяма"

По време на войната между унгарците /при управлението на „добрия” крал Матея Корвин”/ и австрийците /при управлението на Фридрих III/, Еразъм подкрепил първите.

Той се окопал в замъка „Предяма” и продължил от тук да осъществява своите дръзки дела, използвайки таен проход, през който излизал от замъка.

Замъкът "Предяма"
Замъкът "Предяма"

През есента на 1484г. австрийската армия под ръководството на Гашпар Равбар, управител на Триест, напада замъка, но не успява да я превземе в продължение на месеци.

Историята разказва, че през цялото време Еразъм се подигравал на австрийците и дори ги замервал с пресни череши, доказвайки по този начин, че можел да излезе от замъка и да се върне без проблеми.

Еразъм обаче посрещнал скоро съдбата си. Докато бил в тоалетната, седнал на тоалетната чиния, той бил ударен от гюле. Предполага се, че слуга-предател го бил предал, маркирайки разположението му с малко знаменце, което било използвано от австрийците.

Пещерата зад замъка /Jama pod Predjamskim Gradom) представлява система от галерии с дължина от 6 км., разпределени на четири нива.Замъкът "Предяма"

Голяма част от нея е отворена само за спелеолози, като туристите може да видят около 900 метра от пещерата. По-дълги обиколки, с които може да се достигне до края на Източния пасаж /продължителност 6 часа/ или до Галерията на Еразъм /продължителност 1 час/ може да се осъществят само при предварителна заявка.

В близост до касата за билети има обикновен ресторант, от който обаче се разкрива чудесна гледка към целия замък. Така може да отпочинете и да се насладите на вкусно ястие, а пред погледа ви да има чудесна гледка.




Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+