Как да се вместим практично и красиво в съвременните тесни пространства

За никого не е тайна, че с напредване на технологиите, всичко става все по-малко и все по-миниатюрно. И докато предходните векове са оставили гръмки отпечатъци по отношение на масивни и грандомански сгради, тежки мебели, пустеещи обширни къщи в селските райони, то днес и занапред, тенденциите са към индустриализация, силно застроени и пренаселени площи, с градски тип компактно сградостроене.

Всички си приличат по едно – без значение, дали са 40, 50, 60 или над 100 квадратни метри. Колкото и достатъчни да изглеждат, съвременните жилища, в един момент се оказва, че все не достига място – пространството се оказва претрупано, дори и мебелите да са семпли, а човек не може да намери нужното усамотение и тишина.
Кои са основните грешки при избора на обзавеждане, дизайнерски и декоративни решения:
Представяме си кое къде ще сложим, как ще има място за аксесоари и за някоя джунджурийка, която да радва душата ни. Средностатистическият апартамент е ограничен откъм използваема площ, колкото и да не ни се иска. Когато, обаче, го виждаме празен, създава илюзорна представа и това ни вкарва в заблуда. След като накупим всичко, което искаме – оказва се, че няма място за него и тясното става още по-тясно.
Имаме предпочитания към определени цветове за стени, под, таван и декоративни елементи. Харесали сме си нещо, което сме видели у съседа, при приятели, в заведение, в салон за красота или в кокетно аранжиран магазин за мебели и битови сувенири. Забравяме, обаче малката-голяма подробност, че в различните помещения, предметите и цветовете стоят по коренно различен начин. Особено важи това за малките апартаменти, в които цветовете са много важни.
Удачно е да подбираме по-светли, по-неутрални цветове и да заложим на един до два акцента, както в цветово, така и в декоративно отношение. Светлите тонове създават усещане за простор и широчина и отдават светлината, докато тъмните оптически стесняват стаите, защото я поглъщат. Успешно се комбинират топли и студени нюанси, а дървото внася уют в практичното.

Разглеждаме каталози, сайтове и магазини, които предлагат огромен асортимент и в желанието си да имаме и това, и онова, се увличаме, без да сме практични кое къде ще сложим и как ще се разминаваме в тясното помещение.

Не степенуваме по последователност и по приоритет етапите на ремонтните, следремонтните дейности. Това е важно, защото когато жилището е малко, подреждането на мебелите може да бъде сериозно затруднено.

Практични съвети за малките жилища:

Празните площи оптически създават илюзия за по-голям простор и повече използваем капацитет. Затова е добре или да мерим и нанасяме габаритите на избраните мебели, или да използваме програма за виртуален дизайн, преди да ги закупим, като се стремим поне центърът на стаята, колкото и да е малка, да е свободен.

Важен и ценен момент е напредъкът на технологиите и методите на изработка. Търговците предлагат истински идейни шедьоври, които съчетават в себе си и красив дизайн, и компактна техника на сгъване, разтягане и мултифункционалност. Тук става въпрос за масите, които стават от холни на трапезни и обратно, падащите разтегателни или сгъваеми кухненски плотове, които пестят много място и пространство. Спалните, табуретките и диваните, които побират голямо количество багаж, мебелите 2 в 1, 3 в 1.


Легло на втория етаж не е привилегия само на децата. Олекотените плоскости и новите сплави могат да издържат и голям човек, а мястото, което се пести, е безценно.

Същото се отнася и до десените и шарките – било то на пердетата, килимите и подовите настилки изобщо, или тапицерията на меките мебели и т.н. Колкото по-шарено, толкова по-претрупано и безвкусно. И обратното, колкото по-умерено, толкова по-приятно и стилно. Разбира се, нека обзавеждането не е чак с усещане за стерилност, каквото понякога оставят свръхмодернистичните решения. Личният почерк и стил трябва да присъстват и „говорят” в акцентите, но умерено и с класа.

Наистина е добре да успеем да запазим самообладание при избора, колкото и изкушаващи и буквално хиляди предложения да има. Да не губим основния замисъл, идейността и водещия стил в интериорно отношение. Истината е, че няма нужда от твърде много неща в един дом, които само да трупат прах и да “изяждат” от пространството. Освен това, след няколко години всички тези вещи ще ни омръзнат и след многократно пренареждане, ще решим, че сме им се наситили и искаме нещо ново.


С подобни етажерки, паравани и завеси могат оптически да се обособят отделни зони – трапезария от спалня, например, за по-голям комфорт в почивката.

Много важно е да умеем да съчетаваме отделните мебели, стилово, цветово, по материи и вид. Ако нямаме нюх за това, можем да почерпим идеи от модните списания, от интернет портали, сайтове за красиви дизайнерски решения и от консулт с професионалист. Понякога специалистът може да спести много средства от хонорара, който ще платим, а понякога всичко, което трябва да послушаме, е вътрешния си глас.

Полезно е да знаем, че изборът на конкретни цветове, оказва влияние върху настроението ни, апетита ни и изобщо върху цялото не/благоразположение на духа и тялото ни. В малкото жилище е трудно да съчетаем няколко цвята в различните зони, но можем с акцентите да разгърнем влиянието на цветовете. Където почиваме – по-спокойни цветове в студената гама, където е оживено – масата за хранене – по-топли и т.н.

И разбира се, не на последно място, да се разполагаме спрямо възможностите си. Кому са нужни непосилни инвестици за вещи, които морално ще остареят и физически ще амортизират след кратко време. Това не означава да се лишим от качество за сметка на парите, а да сме умерени и рационални в избора си.

Съвременните мебели се съобразяват с тенденцията – те са сравнително леки, мобилни, ниски, раздвижени и позволяват практично транспортиране и разместване. Модулните мебели трайно са се наложили пред монолитните.

Особено актуални са трансформиращите се мебели. Едно се превръща в друго, само с едно движение.




материал на Hera

автор: Мишел Георгиева

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+