10 неща в Канада, които шокират чужденците

https://www.art1a1d.comКанада има население от 35 млн. души и е една от най-развитите икономически страни в света. С какво свързвате Канада? Може би с кленовия сироп, с добрите отбори по хокей или пък със Селин Дион? Да разгледаме няколко неща в Канада, които шокират чужденците:

1. Млякото в торбички

За българите това не е толкова странно, защото преди години у нас млякото се продаваше така. За много други нации обаче е. Американците дори не могат да повярват, че това е възможно. Тези торбички от по 1 литър се продават в районите на Квебек и Онтарио. Методът за пакетиране е внесен в Канада от DuPont през 1967 година, като идеята е взаимстване от Европа. Преди това млякото се продавало в стъклени бутилки, които били много по-тежки.

2. Eh?

Това възклицание се ползва много в Централна Канада и може да значи различни неща, в зависимост от това в какво изречение го поставяме. То може да е извинение, възклицания, да показва съгласие или пък несъгласие.

3. Внимание, лос!

По шосетата често се срещат знаци „Внимание: лос на пътя“. Тези животни тежат средно 400 кг за мъжките и 350 кг за женските. Сблъсък с лос може да бъде фатален не само за животното, но и за хората в автомобила. То е нещо като да се блъснеш в тухлена стена. Видите ли този знак – намалете скоростта.

4. Мултикултурна нация

Канада е нова държава. През 17-и век тук започват да се оформят френски и британски колонии. Затова има два официални езика – френски и английски. 40% от населението обаче не е нито от френски, нито от британски произход – това са емигранти от други народи. В Канада се говорят още над 200 езика, сред които мандарин, пунджаби, испански и други.

5. Хокеят е нещо много важно

https://www.art1a1d.com/Хокеят е част от културата тук. Навсякъде има игрища – закрити или открити. Всички деца играят хокей. Също така тук никой не казва „хокей на лед“, а просто хокей, защото за канадците само това е хокей.

6. Хората се редят прилежно на опашка

Канадците се редят прилежно на опашка за всичко – от автобуса до влизане в сграда и т.н.

7. Канада е наистина огромна

Канада е една от най-големите държави в света, като по територия отстъпва само на Русия. Състои от 10 провинции и три северни територии. Тя е толкова голяма, че град Сейнт Джон в Нюфаундленд е по-близо до Лондон, отколкото до Ванкувър.

8. Канадците се извиняват много

Канадците са известни като много учтиви хора и тук може да чуете думата Sorry много често.

9. Всички говорят за прогнозата за времето

Канадците обичат да обсъждат времето. Това е втората им любима тема след хокея. Медиите в Канада показват прогнози за времето с 229% повече, в сравнение със средното за света.

10. Скрит патриотизъм

За разлика от съседите им САЩ, където патриотизъм е на почит и националните флагове се веят гордо навсякъде, в Канада са по-тихи относно любовта си към родината.

Източник: profit.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+