Презентациите в училище

https://www.art1a1d.comБях на обучение в деня на будителите.
Няма да казвам каква беше темата и какво чухме по тази тема…
В процеса на разговора за възожността да се ползват различни методи на работа, за да се направи учебния процес по-интересен, въпреки проблемите и недостатъците в него, ми направи впечатление изразът на лектора, че: ,, Не харесва презентациите като средство, защото те поставяли отново ролята на учителя на първо място в обучителния процес и отново и отново просто повтаряли учебно съсдържание”…
Замислих се!
Може и да не съм разбрала добре човека, но ако това е искал да каже- мисля, че е прав и  че не е прав, защото:
1. За да се изготви една учебна информация с истински обучителен ефект за учениците, тя трябва да е с подходящо приложение.  Интернет има много и различни такива. Важно е кое ще избере преподавателят.
Колкото по-динамично е представянето, толкова по-добре, защото знаем, че сегашните деца имат кратка концентрация, внимание и бързо губят интерес.

2. Съдържанието е най-важно.
Ако учителят просто показва снимки и факти или прави цитиране на учебен материал от учебниците- то няма смисъл от този презентационен труд.
Важно е как това съдържание поставя проблеми, иска мислене и създава предпоставки за логични връзки .

3. Да се прави презентация вече почти няма смисъл, ако електронните уроци са в действие. Този учителски труд има цена, ако той представя пред учениците нещо, което те не могат да видят в своите уроци, ако обобщава по забавен начин знания и ако дава нова и актуална информация, която учениците могат да свържат с това, което вече знаят.

С една дума: презентацият е полезна, когато поставя проблеми пред учениците . А за да бъде направена така, се изискват много познания от педагога, време и усилия, желание   и технически условия.

Кой педагог би загубил от времето си, за да прави такава презентация?

Мисля, че се броят на пръсти и това си има причини.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+