Джером-,,Празни мисли на един празен човек”

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/10/prazni-misli-na-edin-prazen-chovek-pergament-pres-300x428.jpgЕдва ли има някой,  който ще каже за тази книга: ,, Не става” И няма как. Това си е класика, а самият автор казва: ,,След като един-двама мои приятели, на които показах тези писания, отбелязаха, че не са толкова лоши, и след като някои мои роднини обещаха да си купят книгата, ако тя някога излезе, смятам, че вече нямам право да задържам издаването ѝ”. И така  една книга, видяла бял свят през  ХIX век живее и сега, а цитати от нейните текстове са световно известни .
И за да Ви насоча вниманието към тези хумористични есета, които може да Ви развеселят в дъждовния ден,  Ви предлагам няколко цитати.

Ето как Джером вижда мъж , който прави честно обяснение в любов:

,,Представете си някой мъж, който се опитва да направи любовно обяснение, разчитайки единствено на истината и решава да изключи комплимента и хиперболата, ограничавайки се добросъвестно до точния факт. Представете си го как се взира с възхита в очите на любимата си и ѝ шепне тихо, че тя, общо взето, не изглежда зле в сравнение с другите момичета…”

Джером възхвалява лентяйството и даже го определя като източник на добър живот:

,,Не е възможно да се наслаждаваш на лентяйството истински, ако не си затънал до гуша в работа. Не е забавно да не правиш нищо, ако нямаш нищо за правене. В този смисъл пилеенето на време само по себе си е занимание и при това страшно изтощително. Подобно на целувката, за да е сладко, лентяйството трябва да е откраднато.

А липсата на поглед в бъдещето си е направо добро, защото:
,,Добре е, че не можем да виждаме в бъдещето. Малко момчета на четиринайсет не биха се срамували от себе си на четиресет.”

Това е Джеро К. Джером!
Няма да Ви натъжат неговите книги!

Ето и други книги на този голям писател, с които ще се забавлявате добре:

,, Трима души в една лодка”

„Другите и моя милост“

,, Трима на бумел”

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+