,, Рапана”- улична библиотека на Варна

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/742682.jpg2017 е годината направи град  Варна не само  европейска младежка столица, но и град, който оживя с младежките си идеи и инициативи.

Такава новост за града ни е “Рапана” -малко архитектурно бижу, което да стане център на култура като събере книги от разлинчи автори. Тази библиотека  е дело на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов.

“Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-яка, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това”, коментира Боян Симеонов, един от създателите на проекта.”Споменах на моя приятел и колега Юзджан Тургаев за желанието ми, а той вече започна да прави магии с дизайна на цялото нещо”. И “за да има постройката буквално отношение към Варна и по-метафорично отношение към книгите и четенето прилича на рапан”.

Библиотека е разположена на входа на Морската градина и със своя иновативен дизайн и свободен достъпням как да не привлече гражданите и гостите на града, а оформеното място за четене няма как да не стане място за контакт между хора от различни възрасти.

,,Рапана отваря врати тази събота- / 26.08./ .

До края на октомври всеки посетил откритата градска библиотека ще може да избира  избират измежду 900 книги, а тримата инициатори споделят, че ще започнат и дарителска кампания за набиране на още литература.

Няма работно време и персонал. Мястото ще е постоянно отворено и всеки ще може да се възползва по всяко време.

Според Боян винаги има шанс някой да демонстрира вандалското в себе си, но това не трябва да е причина за охрани, вериги, камери.

“Надявам се хората да припознаят мястото като свое, защото е реално за тях. А ако някой си открадне книга…здраве да е, даже има нещо поетично в това. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща”.

Основната част от бюджета за проекта идва от фонд Култура на Община Варна, като стойността му е 15 000 лв., но изпълнението на целия проект надвишава тази сума, коментира Боян.

След края на сезона ще се търси закрито място, на което да се продължи инициативата.

  по материал на https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/varna24logo.png

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+