Варна, 15 август-празник на града!

В800px-Bulgaria-Varna-02 началото на 20 век градовете в България започват да си избират ден от годината и да го превръщат в градски празник.
Така е и с нашия град.
27 юли е бил първоначалният празник за варненци- датата на Освобождение на Варна от Османско робство.
През 1993 година  датата е променена.
15 август става ден на град Варна и се свързва с църковния празник на този ден: Успение на Пресвета Богородица, която е патрон на катедралния храм в града .
В седмицата преди празника започват много културни прояви и мероприятия за жителите и гостите на града: турнири, изложби, младежки хепанинг, музикално-поетични спектакли, парад на ретро-автомобили, детска регата, фестивал на пчелни продукти, фестивал на занаятите, фестивал на хартиените фенери. За много от тях входът е безплатен.
 Част от проявите са насочени специално към децата. Вече е традиция 15 август да бъде неработен за трудещите се на град Варна. Тази година датата е въе Варна.
На самият 15 август- вече по традиция- градският празник започва с тържествена света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на Варна в катедралния храм „Свето Успение Богородично”. След това матроси под звуците на химна издигат националния флаг, флага на Варна и на Европейския съюз. DSC_0104Празникът продължава с литийно шествие, оглавено от военно-морския духов оркестър, следван от матроси с иконата на Богородица, клира и миряните.
В Морската градина звучат изпълнения на местни и гостуващи състави и хорове, естрадни и рок- изпълнители. Специфична атмосфера на дните около празника на град Варна придават и честванията на годишнините от създаването на военноморските сили.

Празникът на града приключва със зрелищни илюминации над морето!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+