Хоба си харесал Намибия

hoba-meteorite-namibia1Метеоритите са късове от Космоса, които се движат из  него,  а понякога се призeмяват и на Земята. Метеоритите са каменни или железни тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера. При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ движещ се обект с видимо по-големи размери – това явление в астрономията се нарича болид. Падането е съпроводено и със силен  гръм. Интересно е, че  понякога нощем болидът може да освети местности с километри наоколо при падане. Не са малко легендите, в които се разказва как такива космически тела са предизвиквали катаклизми на нашата планета, а понякога са  са довеждалидо  унищожение на много хора, падайки  в  в заселени райони.

Едни от най-известните метеорити, намерили убежище на нашата Земя са: Уиламент, приземил се в САЩ; Мбози в Танзания ; АгпалиликДания . Има и други.

Между космичеките скални късове обаче се отличава Хоба , защото:

6251. Намира се  във фермата “Hoba West”, недалече от Гротфонтейн, в Намибия.

2. Бил открит от фермера Якоб Херманус през 1920 година, когато разоравал едно от своите полета. Неочаквано плугът му заседнал, опирайки се в нещо много здраво и тежко. Наложило се да разкопава земята и така бил открит огромния, 60-тонен метеорит. От тогава до сега не е местен никъде. Хоба си остава най-големия известен метеорит , а също и най-голямото естествено формирование от желязо.

3. Паднал преди 80000 години. Интересно е, че не е направил огромен кратер, както в случая с кратера Нгоронгоро, а и на множество други подобни места.  Вероятно е паднал под много малък ъгъл, забавен от атмосферата до такава степен, че просто е „легнал“ на повърхността. Необичаен е още и с това, че е плосък от двете страни, което два още едно обяснение защо така гладко е „влязъл“ в атмосферата и е паднал на Земята като плосък камък, пуснат по водата.

4. Дължината му е 2,5 метра, а теглото му се определя  на 66 тона.

йкйкйкЗа съжаление ерозията си е казала думата и епомогнала за намаляване на теглото му, но и туристите са допринесли затова, защото те често си отчупват късове за спомен от този извънземен материал.

Метеоритът е бил обявен за национален паметник на Намибия през 1955 година, но и до ден днешен тези посегателства  не спрели.

Днес Хоба е туристическа атракция и много туристи на ниска цена имат възможност да се изксчат до Хоба , да се снимат с него и дори да си откраднат парченце/ ако са достатъчно нахални и ловки / … Ако така продължават нещата, Хаба може да изчезне, разделен на късчета  между хора от цели свят…

/ по текстове на електронни медии  /

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+