НВО БЕЛ-Споделено

учителМоите ученици преминаха през НВО по БЕЛ.
Имахме подготовка,  защото децата учиха през годината, а в последните дни си правихме кратки упражнения.
Тази година съдържанието на НВО- БЕЛ , лично аз много харесах.
1. Диктовката беше по-дългичка, но тя съдържаше основни граматически правила, изучавани през годините.
2. Текстът за четене с разбиране беше познат на децата . Така и тези, които четат по-бавно, се справиха с неговия прочит.
3. Въпросите към текста много ми допаднаха.
Те целяха да извадят от децата наистина това, което разбират и преценяват от заложеното в приказката. Имаха тясна връзка с действителността на нашето време и може и да бъда груба- бяха ,,прагматични”.
Някои колеги казват, че времето било малко,  защото обемът на работата бил голям. Не мисля. Как голям обем,  като точно текстът за разбиране се знае от детската градина, защото е популярен в различни варианти. За децата, които четат по-бавно,  това си беше предимство.
Въпросите към текста много ми допаднаха. Те наистина изискваха децата да разсъждават, съобразяват и преценяват и да изразяват свое мнение, което пък е показател за тяхното мисловно развитие. Защото няма кой да им даде предварителна ориентация, освен ако самите деца не разровят малко ума си, което не е вредно за тях.
От моите ученици разбрах , че думата ,, доказателства” малко ги е стреснала, но това е много важна дума, защото всеки трябва да може да представи това, което прави чрез своите дела, защото те показват безспорно  поведение и дейност,  качества и възможности.
Проблем им е създал и въпрос 5 , който изискваше да посочат черти на характер.
И в часовете по четене това е затруднявало учениците. Те трудно разбират смисъла на думи, които определят черти на характер./ Защо ли?  – има си обяснение. Кой и колко вече говори с децата за ,,характер”?/  Тук не ставаше въпрос за нещо много сложно, но ,,надменен” им е създала проблем.
Споделям лично мнение от НВО БЕЛ за 4 клас и то не е меродавно за децата от цялата страна, защото те са много различни.
Ще се радвам,  ако и друг колега сподели своите виждания!!!
Успех на НВО 4 клас, защото то продължава…

МАТУРА БЕЛ 4 клас

ръкаНВО БЕ- 4 клас

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+